Pri Mercedesu pozabili na Rosberga

Formula 1: Mercedesova dirkača favorita tudi na jutrišnji veliki nagradi Avstrije v Spielbergu.

Objavljeno
20. junij 2014 23.23
Mi. Š., šport
Mi. Š., šport

Spielberg – Mercedesova dirkača formule 1 sta včeraj le še potrdila, da sta glavna kandidata za zmago tudi na veliki nagradi Avstrije. Če ju ne bodo kot na prejšnji dirki v Montrealu upočasnile ali celo ustavile težave, se bosta za prvo mesto v Spielbergu prejkone spet udarila zgolj Lewis Hamilton in Nico Rosberg, drugim pa vnovič prepustila le »drobtinice«.

Na uvodnem prostem treningu, ki ga je zaznamoval zdrs Red Bullovega šampiona Sebastiana Vettla s proge in njegovo vrtenje ob ciljni ravnini, je bil najhitrejši Rosberg, ki je s časom 1:11,295 za 0,140 sekunde prehitel Hamiltona, medtem ko je tretjeuvrščeni Ferrarijev dirkač Fernando Alonso zaostal za 311 tisočink. Na popoldanskem merjenju časa sta Mercedesova zvezdnika nato zamenjala mesti pri vrhu, pri čemer je Hamilton z najboljšim dosežkom dneva (1:09,542) za 0,377 sekunde ugnal Rosberga. Na tretjem mestu je znova pristal Alonso, le da se je njegov zaostanek močno povečal – že na 0,928.

»Glede na to, da sem tu vozil prvič, sploh ni bilo slabo. Že od prvega kroga sem se v svojem dirkalniku na tej stezi počutil prav udobno, zato sem lahko preizkušal različne linije in stvari ter na ta način nenehno izboljševal svoj dosežek,« je pot do prvega mesta na hitrejšem drugem treningu opisal 29-letni Anglež, ki po sedmih letošnjih preizkušnjah predvsem zaradi dveh odstopov v skupnem seštevku drži »le« drugo mesto, pri čemer ga od vodilnega Rosberga loči 22 točk.

A to, da za moštvenim sotekmovalcem, ki v tej sezoni še ni vknjižil nobene ničle, zaostaja že za skoraj zmago, ga naj ne bi motilo. Ravno nasprotno; zaostanek naj bi ga – če je verjeti njegovim besedam – le še dodatno podžgal. »Zares verjamem, da zna biti vloga lovca prednost. Če vodiš, si pač pod večjim pritiskom, zaradi katerega se ti toliko hitreje prikrade napaka. Nadejam se, da bom znal to unovčiti,« je »psihološko bitko« z Rosbergom nadaljeval Hamilton.

Čeprav meni, da najboljše štartno izhodišče v Spielbergu ni ključnega pomena, bo danes vseeno storil vse, da si ga bo pridirkal. »Ker štartno-ciljni ravnini sledi še ena zelo dolga navkreber, se da tudi z drugega položaja marsikaj narediti. Toda kljub temu imam še vedno raje, če štartam iz ospredja, kar bo vnovič moj cilj,« je še napovedal svetovni prvak iz leta 2008.

Medtem ko je Hamiltonu včeraj šlo kot po maslu, je Rosberg znova tarnal nad pomanjkanjem moči. Ko se je že začel spraševati, ali se mu nemara obeta okvara, so ga iz boksov vendarle pomirili, češ da je prišlo do pomote oziroma spremembe nastavitev, ki so mu jih pozabili sporočiti.

»Vseskozi so me obveščali, kaj moram spremeniti v dirkalniku, ko sem nenadoma postajal čedalje počasnejši. Zato sem jih seveda prek radijske zveze vprašal, kaj se dogaja, dobil pa odgovor: 'Ah ja, zdaj imamo manj konjskih moči.' In sem si mislil: 'No, super, to bi mi lahko tudi javili, ne pa da se čudim sam pri sebi, kaj je narobe.' Le kako lahko sploh pride do česa takega?« se je spraševal 28-letni Nemec.

Delno ga je potolažil Mercedesov vodja za motošport Toto Wolff rekoč, da je Hamilton za razliko od Rosberga včeraj vozil že na polno in da bo na današnjih kvalifikacijah pred jutrišnjo dirko (14.00) med njima razlika precej manjša, kot je bila, denimo, na drugem prostem treningu. Ob tem je pribil, da konkurence nikakor ne gre podcenjevati. »Menim, da predvsem od Red Bulla še nismo videli vsega, kar zmorejo. Toda kljub temu naši največji sovražniki ostajajo lastne napake ...«