Proti Marquezu ne želi pomoči

Italijanski motociklist Andrea Dovizioso bo na VN Malezije lovil visoko Špančevo prednost.

Objavljeno
28. oktober 2017 01.32
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Sepang – Marc Marquez je ponosen na svojih pet naslovov svetovnega prvaka (tri v razredu motogp), ki jih je proslavil v Motegiju, Valencii (po dvakrat) in na Phillip Islandu. V nedeljo bi lahko na seznam dodal Sepang, saj ima pred predzadnjo dirko sezone kar 33 točk prednosti pred najbližjim zasledovalcem. Toda Andrea Dovizioso vztraja, da ne bo predčasno vrgel brisače v ring.

Izkušeni Italijan se po polomu v Avstraliji zelo dobro zaveda, kako malo možnosti ima za zasuk v zadnjem hipu, a prav tako ve, da vloga favorita na VN Malezije načeloma pripada njemu. Lani je v Sepangu zmagal pred Valentinom Rossijem in Jorgejem Lorenzom, Marquez, ki si je že pred tem zagotovil lovoriko, je bil komaj 11. Strokovnjaki hkrati vztrajajo, da steza v bližini mednarodnega letališča Kuala Lumpur najbolj ustreza Ducatijevim motorjem. Upanje torej še tli?

»Trudil sem bom, dokler mi bodo matematični izračuni dopuščali vsaj drobec možnosti. Ničesar nimam v rokah, kar bi lahko izgubil, lahko pa ponudim svoj maksimum. Letošnje SP je prineslo že veliko naglih sprememb. Res je, da sem bil v Sepangu hiter tudi pozimi, vendar rezultatov testiranj ne moremo slepo upoštevati kot izhodišče za dirko. Od tedaj so nekoliko osvežili asfaltno podlago in videli bomo, v kakšnem stanju bo v nedeljo. Proga je dokaj zahtevna, tudi zaradi visoke vročine, a nanjo imam lepe spomine,« pravi Dovizioso, ki se mu je prizorišče nedeljske preizkušnje prikupilo že leta 2004, saj si je v Maleziji zagotovil naslov prvaka do 125 ccm pred Hectorjem Barbero in dvema velikima imenoma: Lorenzo je na koncu zasedel 4. mesto, peti pa je bil Casey Stoner.

Marquez je bil takrat star šele enajst let, a je že štiri leta pozneje prvič štartal v SP in pri 17 osvojil primat do 125 ccm, nato pa nadaljeval kariero v fantastičnem slogu. Zato se Dovizioso čudi svoji vlogi favorita pred bržkone odločilnim obračunom v Sepangu: »Moji letošnji dobri nastopi so ljudem očitno izkrivili pogled na realnost. Pred dnevi sem denimo na spletni strani moto.it videl rezultate ankete, v kateri so udeleženci ocenili, da ima Ducati najhitrejši motor v SP; druga je bila Honda in tretja Yamaha. Res je, da niso glasovali strokovnjaki in da ljudje ne živijo v našem boksu, toda v veliko zadovoljstvo mi je, da sem pomagal soustvariti občutek, da je moj ducati boljši od tekmečevih motorjev.«

Kot pravi 31-letni Italijan, bo moral biti na koncu presrečen, če bi mu na zadnjih dveh dirkah uspelo odbiti napad Mavericka Viñalesa, ki za njim zaostaja za 17 točk, in osvojiti končno drugo mesto, kar bi bila njegova najboljša uvrstitev v desetih sezonah v kraljevskem razredu; leta 2011 je bil tretji za Stonerjem in Lorenzom. Hkrati pa bo do zadnjega atoma moči lovil Marqueza, čeprav mu številke niso naklonjene. Če bo Španec v Sepangu prvi ali drugi, bo vnovič prvak, ne glede na dosežke drugih tekmovalcev, prav tako, če se Dovizioso ne bo uvrstil višje od 8. mesta. V dosedanjih 16 dirkah sezone si je Marquez privozil šest zmag in štiri druga mesta, kar 13 dirk pa je prineslo vrstni red, ki bi mu v nedeljo popolnoma ustrezal. Izjema so bili Le Mans (Italijan je bil četrti, Španec je padel) ter Mugello in Silverstone, kjer je Ducatijev as osvojil prvo mesto, Hondin šampion pa obakrat odstopil.

Na včerajšnjem uradnem treningu Doviziosa ni zmotilo niti razmočeno dirkališče, saj je bil najhitrejši pred še enim Ducatijevim adutom, Špancem Alvarom Bautisto. Slabše je šlo od rok Marquezu, ki je kar dvakrat zapeljal s proge, a se spretno izognil novemu padcu, slednjič pa je dosegel peti najboljši izid kroga. Dovizioso je vendarle zavrnil možnost, da bi mu moštveni sotekmovalec Lorenzo jutri priskočil na pomoč: »Nisem naklonjen ukazom nadrejenih, ki bi vplivale na vrstni red, še posebej na predzadnji dirki sezone. Če bo morala odločitev pasti v Valencii, bo morda drugače, v Sepangu pa ne želim pomoči.«