Räikkönen: Kdo ve, kaj vse se lahko še zgodi ...

»Ledeni mož« bi takoj podpisal, če bi mu kdo pred začetkom sezone ponudil tretje mesto po šestnajstih postajah.

Objavljeno
25. oktober 2012 21.48
AUTO-PRIX-IND-F1
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport

New Delhi - Vse kaže na to, da se bosta za letošnji naslov svetovnega prvaka v formuli 1 udarila zgolj Sebastian Vettel (Red Bull) in Fernando Alonso (Ferrari), ki ju pred zadnjimi štirimi dirkami - naslednja bo to nedeljo za veliko nagrado Indije (z začetkom ob 10.30) - na vrhu skupnega seštevka med seboj loči vsega šest točk. Tretjeuvrščeni Kimi Räikkönen (Lotus), ki ga od vodilnega Nemca loči že 48 točk, je namreč podobno kot preostali zasledovalci že bolj ali manj odpisal svoje možnosti v boju za lovoriko.

Zanimivo, da je bil hladnokrvni Finec v podobnem položaju že leta 2007 (štiri preizkušnje pred koncem je za najboljšim na tretjem mestu zaostajal za skoraj dve zmagi), pa se je nato po zanj sanjskem razpletu vseeno veselil naslova svetovnega prvaka. »Toda situacija je zdaj vendarle povsem drugačna,« je dal Räikkönen ob prihodu v New Delhi jasno vedeti, da se njegova šampionska sezona nikakor ne more primerjati z letošnjo.
»S Ferrarijevim bolidom sem imel takrat na voljo dirkalnik, s katerim sem se lahko na sleherni preizkušnji potegoval za prvo mesto. Zdaj zagotovo nimam najhitrejšega. Na premierno zmago v sezoni še čakam, nekajkrat sem ji bil sicer blizu, dosegel pa bi jo lahko le z obilo sreče,« je pojasnil »Ledeni mož«, ki je - mimogrede - prejšnjo sredo praznoval 33. rojstni dan.

V nadaljevanju je priznal, da se letošnje prvenstvo v kraljevskem avtomobilističnem razredu, v katerega se je vrnil po dveh letih dirkanja v reliju, ni ravno odvijalo tako, kakor je pričakoval. Tudi v Lotusu so bili prepričani, da se bo po šestih uvrstitvah med najboljšo trojico (po tri druga in tretja mesta) prej ali slej povzpel tudi na najvišjo stopnico odra za najboljše, vendar pa je črni dirkalnik E20 po Spa-Francorchampsu (2. septembra) nepričakovano nazadoval.
»Razmerja moči so se spreminjala tako rekoč iz dirke v dirko; na nekaterih smo bili zelo konkurenčni, na drugih pa ne. Toda vsa moštva so imela svoje vzpone in padce, določena pa so po poletju bistveno napredovala. Mi imamo še vedno dober dirkalnik, čeprav ni več na enaki ravni, kot je bil v primerjavi z drugimi še na začetku sezone,« je presodil Räikkönen.

S svojimi predstavami je zadovoljen. Če bi mu kdo pred začetkom prvenstva ponudil skupno tretje mesto in 167 točk po šestnajstih postajah, bi takoj podpisal. So se pa - razumljivo - z odličnimi dosežki povečevali tudi njegovi apetiti. »Ko odpelješ nekaj dobrih dirk, je povsem normalno, da si želiš vedno več. Če ti to ne uspe, si - logično - razočaran. Sem ter tja bi se lahko izteklo tudi bolje, o tem ni nobenega dvoma, zanesljivo pa kdaj tudi veliko slabše,« je ocenil 33-letni Finec, ki kljub vsemu še ni izgubil vsega upanja.
»Seveda bomo poskušali vse, kar je v naši moči, da bi se prebili na vrh. Dokler bomo v igri, se zagotovo ne bomo vdali. Če bomo za zadnje preizkušnje izboljšali dirkalnik, potem ... Kdo ve, kaj vse se lahko še zgodi,« se je pred nedeljsko veliko nagrado Indije, na kateri bo lansko zmago branil Vettel, še vprašal Räikkönen.