Räikkönena mika dvoboj s Vettlom v enakem dirkalniku

Finski zvezdnik formule 1 Kimi Räikkönen pred težko odločitvijo, za katero ekipo bo dirkal prihodnje leto.

Objavljeno
30. junij 2013 20.15
Britain F1 GP Auto Racing
Mi. Š., šport
Mi. Š., šport

Silverstone – Ko je Kimi Räikkönen, petouvrščeni z današnje dirke za SP v Silverstonu, po koncu sezone 2009 pomahal v slovo formuli 1, so bili mnogi – verjetno tudi sam – prepričani, da ga ne bo več nikoli nazaj. Toda »Ledeni mož« se je lani vrnil v velikem slogu in prvenstvo končal na odličnem tretjem mestu. Zelo dobro mu kaže tudi zdaj, ko pooseblja celo najbolj vročo »delnico« na tržišču formule 1.

Potem ko je Mark Webber v četrtek oznanil, da se bo po sezoni preselil k Porscheju, s katerim bo potlej dirkal na vzdržljivostnih preizkušnjah za SP (WEC), so pri Red Bullu potrdili, da je Räikkönen na vrhu seznama njihovih želja in glavni kandidat, da nasledi avstralskega veterana. »Bili bi res neumni, če bi ignorirali takšnega dirkača, kot je Kimi,« je pred VN Velike Britanije, osmo letošnjo preizkušnjo za svetovno prvenstvo v kraljevskem avtomobilističnem razredu, izjavil vodja avstrijskega moštva Christian Horner.

Ob tem je dejal, da bo odločitev, kdo bo prihodnje leto krotil »rdečega bika« ob Sebastianu Vettlu, najverjetneje znana do konca poletja, za primer, da s 33-letnim Fincem kljub vsemu ne bi našli skupnega jezika, pa imajo na tarči še Daniela Ricciarda in Jeana Erica Vergna, nadarjena voznika iz »podružniškega« moštva Toro Rosso. Räikkönenu, ki si ga želijo pri Lotusu na vsak način obdržati, takšno zanimanje zanj kajpak zelo godi; z njim se pač izboljšuje njegovo pogajalsko izhodišče in dviguje njegova cena.

Možno tudi vnovično slovo

»Ledeni mož«, ki je na današnji dirki v Silverstonu v zadnjih krogih izgubil mesto na zmagovalnem odru in v cilj pridrvel kot peti, potem ko so pri Lotusu izbrali napačno strategijo, si je zaenkrat vzel čas za premislek, saj se je – kakor sam pravi – znašel pred težko odločitvijo. Po eni strani bi rad ostal pri Lotusu, pri katerem se odlično počuti, ker mu vodilni možje puščajo dovolj svobode in ga ne silijo na sleherno prireditev, po drugi pa ga seveda zelo mika sedež pri Red Bullu, ki ima že četrto leto zapovrstjo enega od boljših dirkalnikov v kraljevskem avtomobilističnem razredu, če ne najboljšega.

»Bilo bi zelo zanimivo se z enakim bolidom (po)meriti s Sebastianom Vettlom. To bi mi bil seveda velik izziv, le-te pa obožujem. Če že dobiš enkrat priložnost za to, je ne smeš kar tako izpustiti iz rok,« je svetovni prvak iz leta 2007 namignil, da se nagiba k »rdečim bikom«. Toda za zdaj se še ni dokončno odločil oziroma svoje odločitve vsaj javno še ni razkril, je pa menda Hornerju & Co. že posredoval svoje zahteve, pri katerih je bolj kot na višini plače poudarek na tem, da ga ne bi preveč obremenjevali s takšnimi in drugačnimi (sponzorskimi) obveznostmi.

»Ni prvič, da imam pred seboj na mizi več ponudb. Dokler ne bom podpisal pogodbe, je možno prav vse; tudi to, da prihodnje leto sploh ne bom dirkal,« je še v svojem značilnem slogu omenil najbolje plačani finski športnik, ki se je danes v Silverstonu še 25-ič zapored prebil med dobitnike točk na dirkah za SP v formuli 1, s čimer je pregel rekord Michaela Schumacherja (24), in nato pomiril številne navijače po vsem svetu, da je možnost, da bo ostal v formuli 1, vendarle precej večja ...