Rosberg bo nazdravil šele po dirki

Mercedesov dirkač Nico Rosberg je bil najhitrejši v kvalifikacijah za VN Bahrajna, s čimer je presenetil celo samega sebe.

Objavljeno
21. april 2013 10.50
AUTO-PRIX-F1-BAHRAIN-QUALIFIER
Mi. Š., šport
Mi. Š., šport
Manama – Nico Rosberg je poskrbel za precejšnje presenečenje, potem ko si je pridirkal najboljši štartni položaj za današnjo VN Bahrajna v formuli 1, za katero bodo zelene luči prižgali (oziroma rdeče luči ugasnili) ob 14. uri po našem času. Z njim pač včeraj nihče ni resno računal. V Mercedesu so se tako veselili druge zaporedne kvalifikacijske zmage, saj je bil prejšnjo soboto v Šanghaju najhitrejši že Lewis Hamilton.

V pogovoru z nemško govorečimi novinarji je 27-letni dirkač, rojen v Wiesbadnu, ki ima ob nemškem tudi finsko državljanstvo (po očetu Kekeju Rosbergu, svetovnem prvaku iz leta 1982), priznal, da je z najboljšim štartnim položajem, svojim drugim po lanski VN Kitajske, presenetil celo samega sebe.

Ali ste pričakovali, da boste kvalifikacije končali čisto spredaj?

Ne, če sem iskren. Po prostih treningih ni bilo povsem jasno, kdo ima tu najhitrejši dirkalnik; sploh za en krog. Toda pri Mercedesu smo po težavah, ki smo jih imeli še v petek, ponoči zelo garali, da smo izboljšali našo »srebrno puščico«. Naše delo je obrodilo sadove, najboljši štartni položaj pa je fantastičen rezultat.

Kdaj ste začutili, da bi bil lahko to vaš dan?

Šele na koncu. Bilo je zelo, zelo tesno, skoraj vsi za menoj pa so imeli na voljo še en poskus. Ko sem med prvimi prevozil ciljno črto, mi je bilo jasno, da mi je uspel zelo dober krog, nisem pa vedel, ali bo zadostoval za najboljši štartni položaj. To mi je nato po radijski zvezi sporočil šele inženir Tony Ross.

Kaj si obetate od dirke?

Čeprav smo slavili kvalifikacijsko zmago, ne smemo postati preveč samozavestni. Šlo bo na tesno, o tem ni nobenega dvoma. Nekaterim dirkačem je šlo na prostih treningih bolje od rok kot nam, ko so imeli v rezervoarju več goriva. Zato ne vem, ali smo dovolj hitri za osvojitev prvega mesta tudi na dirki. Toda seveda bomo dali vse od sebe.

Kaj bo ključ do zmage?

Obraba zlasti zadnjih gum je na tem dirkališču izjemna. Kdor bo najbolje pazil nanju, bo tudi zmagal. Ker nekateri s tem niso imeli takšnih preglavic, bo za nas toliko težje, čeprav imamo s prvim štartnim položajem najboljše izhodišče in z njim prednost, ker ne bom v gneči.

Mercedes se lahko v tej sezoni pohvali že z dvema kvalifikacijskima zmagama od štirih možnih. Mar to pomeni, da imate zdaj najhitrejši dirkalnik za en krog?

Ne še. Seveda je »srebrna puščica« zelo hitra v kvalifikacijah, verjetno boljša kot na dirkah, čeprav na njih še zdaleč ni slaba.

Ko ste si lani v Šanghaju prvič v formuli 1 pridirkali najboljši štartni položaj, ste nato tam tudi prvikrat okusili slast zmage.

Bojim se, da bo tokrat dosti težje, kot je bilo pred enim letom na Kitajskem.

Tekoče govorite kar pet jezikov, kajne?

Srečo imam, ker živim v Monaku, kjer se pravzaprav vsak dan sporazumevam v francoščini, italijanščini, angleščini, španščini in nemščini. Vaja pa dela mojstra. Dobro je, da se lahko v formuli 1 z mnogimi pogovarjam v njihovem jeziku.

Ali boste proslavili najboljši štartni položaj?

Nazdravili bomo šele po dirki, če bom seveda zmagal.