Rossi ostaja prvakov učitelj

Motociklizem: pri Hondi priznali, da gre za napako njihovega dirkača Marca Marqueza.

Objavljeno
21. april 2015 00.59
Argentina GP Motorcycle Racing
T. V., šport
T. V., šport
Termas de Rio Hondo – Le nekaj ur je potreboval svetovni motociklistični prvak zadnjih dveh let Marc Marquez, da se je sprijaznil s padcem na VN Argentine, pri Hondi pa so tudi že prevzeli krivdo nase. SP se pač odvija v povsem drugo smer od pričakovane, junak uvodnega dela Valentino Rossi pa ostaja Marquezov vzornik tudi po nedeljskem zapletu.

»Vedno sem govoril, da mi je bil za zgled, nekdo, ki sem ga poskušal posnemati in po čigar poti poskušam iti, zato se od njega še vedno učim. Tudi to bo lekcija za naprej,« se je Marquez po veliki nedeljski napaki posul s pepelom. »Škoda, ker se je končalo, kot se je, saj sem bil dobro na poti. Nisem izbral takšne gume kot Rossi, ker na njej nisem bil dovolj konkurenčen. Ko sem videl, kakšne čase dosega, sem vozil počasneje, saj sem želel ohraniti nekaj gume za odločilne zadnje kroge,« je pojasnil Marquez, morebitna nesoglasja pa je že v kali zatrl tudi direktor dirke, ki je po pregledu posnetkov ocenil, da je šlo zgolj za tekmovalni incident brez nikogaršnje krivde, s čimer so se sprijaznili tudi pri Hondi.

Zanimivo, da niti Rossiju ni bilo jasno, s katere strani se ga je dotaknil tekmec, a Italijan po dveh letih dobro ve, kako brezkompromisen je španski zvezdnik. »Ko sem ga ujel, sem vedel, da sem šest, sedem desetink hitrejši in ker sta ostala le dva kroga, sem takoj napadel. Vedel sem, da bo hotel obdržati vodstvo. Takoj, ko sem pomislil na to, se je sredi zavoja prvič naslonil name. Uf, da bo tako agresiven, le nisem pričakoval. Ko sem pospešil, saj sem želel do naslednjega zaviranja le dobiti nekaj prednosti, sem slišal naslednji dotik, ne vem pa, ali je bilo na levi ali desni,« je dejal Rossi, ki se je že neštetokrat znašel v podobnem položaju, tesne bitke na robu padca je v 20-letni karieri bil s Setejem Gibernaujem, Maxom Biaggijem, Caseyjem Stonerjem in tudi Jorgejem Lorenzom.

»Prav zato ne verjamem, da bo Marca padec posebej pretresel, bolj je razplet pomemben s psihološkega vidika. No, njegovega pristopa to ne bo spremenilo. Zame je pomembno, da smo tudi njemu pokazali mojo moč. Marc je odličen na uradnih treningih, zlahka prihaja do prvih štartnih položajev, a zdaj ve, da na dirkah lahko računa tudi name,« je Rossi pustil pomembno sporočilo, njegova prednost pred Marquezom po treh dirkah v svetovnem prvenstvu znaša 30 točk, le šest pa pred Andreom Doviziosom, ki pa ob vse bolj napetih bitkah ni deležen tolikšne pozornosti. »V resnici mi je on najbližje, njegov začetek SP je fantastičen, morda celo popoln. Okreval bo tudi Marquez, sam pa v krog nevarnih štejem še Andrea Iannoneja, Cala Crutchlowa in Jorgeja Lorenza,« je demokratičen Rossi, ki je z dvema zmagama že dosegel lansko mejo.

»Bitka z Doviziosom v Katarju je bila neverjetna, a vedno je najslajša zadnja zmaga. Niz, ki je za menoj, kaže, kaj zmorem, poleg tega sem že v Austinu vedel, da bom imel tam težave in da je steza v Argentini Yamahi pisana na kožo. Je pa motor na ravnini precej počasen in še vedno se ukvarjamo z vprašanjem, zakaj smo po tej plati nazadovali napram lani. K sreči vse drugo deluje bolje. Precej stvari smo izboljšali, sploh če se primerjam z Marcovo hondo,« pravi Rossi, ki vse bolj čuti, da je nared za lov na 10. lovoriko v elitni kategoriji v karieri. A Maradonova reprezentančna desetka, ki si jo je nadel po dirki, vendarle ni bila simbolično sporočilo njegovih želja. S seboj jo je imel že lani, a je po četrtem mestu ostala v torbi, letos se je z njo poklonil predvsem argentinski legendi, saj od malega velja za strastnega nogometnega navdušenca.