Schwantz: Letošnja sezona je bolj razburljiva kot tiste v naših časih

Motociklizem: Na VN Češke bodo dirkači vstopili v drugo polovico SP, se bo gneča na vrhu razreda motogp le zredčila?

Objavljeno
03. avgust 2017 23.51
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Ljubljana – Po pettedenskem dopustniškem premoru se bo motociklistično svetovno prvenstvo v nedeljo prevesilo v drugo polovico. VN Češke se veselijo tako dirkači kot ljubitelji hitrosti, ki bržkone niso pričakovali tako razburljive sezone, o kateri celo legendarni Kevin Schwantz pravi, da je bolj zanimiva od tistih v 80. in 90. letih prejšnjega stoletja.

Takrat se je na nož dajal z Waynom Raineyjem, Eddiejem Lawsonom, Freddiejem Spencerjem, Michaelom Doohanom, Waynom Gardnerjem in Randyjem Mamolo ter zaradi drznih voženj v slogu »zmaga ali smrt« postal izjemno priljubljen, leta 1993 pa tudi svetovni prvak. Današnji rod je osebnostno nekoliko manj karizmatičen, a je zato sila hiter in izenačen. Vodilni v kraljevskem razredu Marc Marquez ima pred deseto od 18 preizkušenj sezone le pet točk prednosti pred rojakom Maverickom Viñalesom, šest pred Andreo Doviziosom, deset pred Valentinom Rossijem, petouvrščeni Dani Pedrosa pa se sicer v nedeljo ne bo mogel zavihteti na vrh razpredelnice, a s 26 točkami zaostanka ogorčeno diha za ovratnike članom špansko-italijanske falange.

Ob takšnem razmerju moči skoraj ne bi mogli priti na primernejše prizorišče. VN Češke je namreč v zadnjih štirih letih dala prav toliko zmagovalcev. Najprej je bil najhitrejši Marquez, nato Pedrosa in Jorge Lorenzo ter lani Cal Crutchlow pred Rossijem in Marquezom. Po napovedih bi se morali dirkači v »drugem polčasu« letošnjega SP otresti epidemije težav z gumami, s čimer bi se zmanjšalo število odstopov in prisilnih voženj z nižjo hitrostjo, česar se zelo veseli Viñales. S tremi zmagami v sezoni prekaša Marqueza in Doviziosa, ki sta zbrala po dve, toda v zadnjih treh dirkah pred julijskim oddihom je pokvaril marsikaj: v Barceloni je bil 10., v Assnu je padel, na Sachsenringu je zasedel 4. mesto.

»Odslej ne bo več prostora za napake. Med prekinitvijo SP sem najprej malo užival, nato pa se uspešno pripravljal na nastopa na Češkem in v Avstriji. Progi mi namreč ustrezata, saj dopuščata zelo hitro vožnjo,« pravi Viñales. A tudi Marquez, njegova glavna tarča, se kar dobro znajde v Brnu, kjer je po zmagi leta 2013 nanizal uvrstitve na 4., 2. in 3. mesto. Res pa je, da tam ni tako doma, kot je v Austinu ali na Sachsenringu, kjer je nepremagljiv.

»Časa za počitek ni bilo prav veliko. Tako izenačena sezona namreč ni le razburljiva, pač pa tudi zelo zahtevna in nam ne dopušča, da bi se uspavali,« razmišlja branilec lanskega naslova in vodilni po polovici sezone, ki je v minulih tednih namenil veliko časa preizkušanju različnih okvirjev za njegovo hondo in preživel lep čas prav v Brnu, da bi prišel do večje stabilnosti v hitrih zavojih. Po splošni oceni mu motor zdaj omogoča bolj udobno vožnjo in več možnosti za manevre, še vedno pa mu manjka nekaj več pospeška.