Še dobro, da je Alonso pošast za moškega in ne za žensko

Formula 1: Fernando Alonso in Ferrari že leto dni nista okusila slasti zmage. Luca di Montezemolo čedalje bolj nestrpen.

Objavljeno
08. maj 2014 20.36
Posodobljeno
09. maj 2014 10.30
Mi. Š., šport
Mi. Š., šport

Ljubljana – Ker že leto dni niso okusili slasti zmage v formuli 1, so pri Ferrariju pod čedalje večjim pritiskom. Nazadnje so se je po zaslugi Fernanda Alonsa veselili na lanski preizkušnji v Barceloni, kjer bo pojutrišnjem (14.00) na sporedu peta letošnja dirka za SP. Zato ni nič čudnega, da je Ferrarijev predsednik Luca di Montezemolo že nestrpen.

»Če ne bomo izdatno izboljšali dirkalnika, se bo za nas sezona že kmalu končala,« je 66-letni Italijan v pogovoru za švicarski časnik Blick pozval vse odgovorne, naj storijo vse, kar je v njihovi moči, da bo »rdeča boginja« F14 T spet letela po stezah. Želi si, da bi nadaljevali v podobnem slogu, v kakršnem so zastavili pred slabimi tremi tedni v Šanghaju, kjer je Alonso s tretjim mestom (za prehitrima Mercedesovima dirkačema Lewisom Hamiltonom in Nicom Rosbergom) poskrbel za Ferrarijevo prvo letošnjo uvrstitev na zmagovalni oder.

Toda španski zvezdnik je bil pred svojo domačo preizkušnjo, na kateri sta se mu lani najbolj približala zdajšnji moštveni sotekmovalec Kimi Räikkönen in tedanji ekipni kolega Felipe Massa, precej zadržan. »Če bi trdil, da se bomo spet borili za stopničke, bi lagal, zato tega tudi ne bom rekel, kajti nočem razočarati naših navijačev,« je na včerajšnji novinarski konferenci poudaril Alonso in pribil, da morajo v italijanskem moštvu ostati realni. Velika nagrada Kitajske po njegovem pač ni bila odraz dejanskega stanja.

»Poglejte, še v začetku aprila s Kimijem v Bahrajnu nisva mogla izvleči več od 9. in 10. mesta, na Kitajskem pa sem imel tudi srečo, da so se mi pokrili vsi dejavniki,« je 32-letni Asturijec opozoril, naj zaradi njegovega 3. mesta v Šanghaju nikar ne pričakujejo, da se bo poslej redno uvrščal na zmagovalni oder. »Nismo (še) v položaju, da bi se lahko iz dirke v dirko potegovali za najvišja mesta ali celo zmage. Vendar pa to ne pomeni, da se vdajamo; ravno nasprotno. Gremo korak za korakom, pri tem pa moramo delati večje kot pri Mercedesu, za katerim imamo že precejšen zaostanek – tako v hitrosti kot tudi v točkah,« se je razgovoril Alonso, ki po štirih postajah v skupnem seštevku drži 3. mesto, pri čemer ga od vodilnega Rosberga loči že zajetnih 38 točk.

Upa, da pri lovu na letošnji naslov svetovnega prvaka še ni prepozno, pri tem pa stavi tudi na to, da je do konca sezone – vštevši nedeljsko veliko nagrado Španije – še petnajst dirk. Čeprav se bo »rdeča boginja« F14 T že na današnjih prostih treningih predstavila z novimi deli, domači as še ne pričakuje revolucije. »Ne verjamem, da se bomo zaradi njih dvignili nad druge, lahko se celo zgodi, da bomo še slabši, kot smo bili. Počakajmo. Naša največja prednost bi lahko bila tukajšnja precej zavita steza, ki ima le eno daljšo ravnino. Bomo videli, že po prvem treningu bomo vedeli več,« je še dejal Alonso.