Še enkrat več: Viñales in Yamaha, dobitna kombinacija

Mladi španski motociklist v kraljevskem razredu moto gp si je na prvem katarskem treningu krepko pokoril konkurenco.

Objavljeno
23. marec 2017 20.35
afp TOPSHOT-MOTO-PRIX-MAS-TESTING
J. P.
J. P.

Losail - Že na testiranjih pred začetkom nove sezone svetovnega prvenstva kraljevskega motociklističnega razreda moto gp se je v vsej polnosti pokazalo, da bi utegnila biti španski mladenič Maverick Viñales, ki je nasledil nekdanjega svetovnega prvaka Jorgeja Lorenza, in njegov novi delodajalec Yamaha prava dobitna kombinacija. To je zelo obetavni 22-letni nekdanji Suzukijev voznik dokazal tudi na današnjem prvem treningu pred prvo dirko sezone, veliko nagrado Katarja v Losailu.

Ne le, da je postavil najboljši čas, temveč je prvega zasledovalca, Hondinega branilca šampionske lovorike Marca Marqueza, pustil za seboj za več kot pol sekunde, manj kot sekundo je zaostal le še Dani Pedrosa, ravno tako s hondo. Tudi sicer so si španski dirkači pokorili konkurenco, v najhitrejši peterici so bili kar štirje, tudi novopečeni Ducatijev as Lorenzo, mednje se je s četrtim časom nekoliko nenadejano stlačil zgolj Yamahin Nemec Jonas Folger, ki se je še v minuli sezoni brusil v razredu moto 2. Razočaral je italijanski »doktor« Valentino Rossi, ki je na devetem mestu zaostal skoraj sekundo in pol.

Vremenska napoved za Losail je sicer kisla, zato bi se utegnilo zgoditi, da je bil uvodni prosti trening tudi edini katarski na suhi stezi. Kvalifikacije v kraljevskem razredu bodo na sporedu v soboto zvečer, dirka pa v nedeljo ob 20. uri.

IZIDI PRVEGA TRENINGA

1. Maverick Viñales (Špa, yamaha) 1:54,316
2. Marc Marquez (Špa, honda) + 0,596
3. Dani Pedrosa (Špa, honda) 0,894
4. Jonas Folger (Nem, yamaha) 1,271
5. Jorge Lorenzo (Špa, ducati) 1,291
6. Loris Baz (Fra, ducati) 1,308
7. Cal Crutchlow (VB, honda) 1,323
8. Johann Zarco (Fra, yamaha) 1,476
9. Valentino Rossi (Ita, yamaha) 1,483
10. Aleix Espargaro (Špa, aprilia) 1,556