Se mar dirkači resnično pripravljajo na stavko?

Fernando Alonso (Ferrari) in Lewis Hamilton (Mercedes) najhitrejša na prvih treningih pred jutrišnjo VN Kitajske.

Objavljeno
18. april 2014 22.20
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport

Šanghaj – Že pred dvema tednoma v Bahrajnu so pri eni od spletnih strani, ki spremlja formulo 1, razkrili, da so dirkači podpisali solidarnostni pakt, po katerem se bodo skupaj zavzeli za vsakogar, ki ne bo preje(ma)l plače. Glede tega se je v krogih kraljevskega avtomobilističnega razreda precej šušljalo tudi pred jutrišnjo veliko nagrado Kitajske (9.00), vendar pa se javno nihče ni želel posebej izpostavljati.

»O tem, kar smo se pogovarjali na sestanku GPDA (združenje dirkačev formule 1), vam ne morem ničesar reči. In tudi drugi naj bi vsebino dogovora zadržali zase,« je bil skrivnosten McLarnov as Jenson Button. Radovedni novinarji ničesar niso izvedeli niti od Nica Hülkenberga (Force India), ki naj bi bil sicer eden od prizadetih, kar zadeva (redno) prejemanje zaslužkov.

»Zadevo še rešujemo in se o njej pogovarjamo le znotraj GPDA. Kar se dogaja, nam seveda ni všeč, saj ni lepo, da se kaj takega dogaja v kraljevskem avtomobilističnem razredu. Zato je treba nekaj ukreniti, vendar pa se ne bi spuščal v podrobnosti,« je dal 26-letni Nemec – čeprav ni povedal veliko – vendarle jasno vedeti, da je zelo nezadovoljen s stanjem.

Kaj so se torej v Bahrajnu dogovorili dirkači, (še) ni povsem znano, po nekaterih govoricah pa naj bi zagrozili celo s stavko. Toda pri tem naj ne bi že takoj bojkotirali katere od dirk, ampak bi začeli, denimo, z desetimi »tihimi« minutami na petkovem prostem treningu. Če s tem še ne bi dosegli zahtevanega, bi izpustili ves trening in tako naprej do končnega cilja.

Dirkači jezni tudi na Bernieja Ecclestona

»V Šanghaju se še ne bo nič zgodilo,« je ljubitelje formule 1 pomiril Hülkenberg in nadaljeval, da morajo stakniti glave in najti ustrezno rešitev. A dirkači niso jezni le na delodajalce, ki jim zaslužkov ne plačujejo (redno), temveč tudi na Bernieja Ecclestona, dolgoletnega vodjo najhitrejšega »cirkusa«, ki jih je že v Sepangu pustil na cedilu, rekoč, da naj se sami pobrigajo za svoje plače, češ da on nima nič z njimi. Medtem naj bi se neuničljivi Anglež, ki bo jeseni dopolnil že 84 let, po pisanju nekaterih medijev le ponudil za posrednika v pogajanjih med prizadetimi vozniki in vodilnimi možmi določenih moštev.

Da je dirkačem slednjič prekipelo in da se ne bodo več pustili vleči za nos, je nakazal tudi Kimi Räikkönen. »Da, nekaj smo podpisali, ne vem pa, ali bo to kaj pomagalo ali ne,« je 34-letni Finec potrdil obstoj solidarnostnega pakta. Da je bil to ravno on, ni nič presenetljivega; konec koncev prav njemu Lotus še iz lanske sezone dolguje več milijonov evrov. V ekipi iz Enstona so se z novim vodstvom zadeve glede tega uredile, tako da Romain Grosjean letos spet dobiva zaslužen denar. Zato pa mu ga delodajalci kar nekaj dolgujejo še od lani, ko je molčal in se za razliko od Räikkönena ni javno pritoževal nad tem, da ni prejemal plače.

Ker zdaj s tem očitno nimata več preglavic, izpadeta iz kroga šesterice, ki še čaka na letošnje zaslužke. Čeprav pri moštvu Force India ne skrivajo, da se spopadajo s precejšnjimi denarnimi težavami, Hülkenberg nima povedati ničesar čez svoje zdajšnje šefe. »Moje letošnje moštvo je glede tega kar v redu,« je zaupal nemški dirkač in namignil, da pa ima še odprte račune s prejšnjo ekipo (Sauber), pri kateri pa o tem niso hoteli ničesar slišati. »Naših pogodb se vselej dosledno držimo,« je vodja švicarskega moštva Monisha Kaltenborn zanikala, da bi Hülkenbergu karkoli dolgovali.

Kakor koli že; kaj se bo iz vsega tega izcimilo, bo pokazal čas, glede na to, kako so dirkači tokrat pristopili k zadevi, pa utegnejo resnično presenetiti s kakšno stavko. Če seveda delodajalci ne bodo prej poravnali svojih računov ...