Slovenci po Gajserjevih padcih brez velikega finala

Tim Gajser, Klemen Gerčar in Peter Irt so v kvalifikacijah pokala narodov v motokrosu osvojili 21. mesto.

Objavljeno
26. september 2015 20.09
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Le Mans - Po velikem uspehu Tima Gajserja v svetovnem prvenstvu dirk razreda MX2 je slovenski junak skupaj s Klemnom Gerčarjem in Petrom Irtom nastopil v pokalu narodov. V kvalifikacijah je slovenska reprezentanca v motokrosu osvojila 21. mesto in se ni neposredno uvrstila v veliki finale.

Slovenski tekmovalci so tako zaostali za povsem realnim ciljem, čeprav so bili dobro na poti. Zlasti Gajser bi jih lahko popeljal v finale, a je imel v konkurenci MX open obilo smole.

Slovenske nastope je sicer v kvalifikacijah začel Gerčar v MXGP. V svoji kvalifikacijski skupini je solidno štartal in nekaj časa držal priključek s prvo polovico uvrščenih, nato pa padel in izgubil nekaj mest. Na koncu je osvojil 20. mesto. Irtu štart ni uspel najbolje, a se je boril vse do konca in prav tako pripel do 20. mesta.

Gajser se je izstrelil iz štarta in bil v uvodu dirke drugi, toda nato so se začele težave. Najprej je padel na strmem spustu in nazadoval kar nekaj mest, saj mu je ob tem ugasnil motor. Zatem se je podal v boj za napredovanje, a mu je pohod proti vrhu onemogočil finski dirkač, ki je padel na nepreglednem mestu, Gajser pa je priletel naravnost v njegov motor in še enkrat padel. A novopečeni svetovni prvak se ni vdal in se je boril naprej ter do konca prišel do 11. mesta.

»Če bi imeli manj padcev, uvrstitev v finale ne bi bila vprašljiva. Žal se ni izšlo po načrtih in jutri bomo dali vse od sebe, da bi uspeli osvojiti zmago in si s tem zagotovili uvrstitev v veliki finale,« je v imenu slovenske reprezentance misli po današnjem nastopu strnil Gerčar.

Slovenska reprezentanca je tako osvojila 21. mesto, kar je bilo premalo za uvrstitev v veliki finale, kamor je napredovalo 19 najboljših. Si pa Slovenija z morebitno zmago v finalu B (ob 11. uri) vendarle še lahko zagotovi nastop v A finalu.

Kvalifikacije so prepričljivo, kar s tremi zmagami, dobili domačini Francozi. Drugo mesto je osvojila reprezentanca ZDA, tretje pa Belgija.