Sloviti Ed Moses ne ve, kako se počuti Nico Rosberg

Hamilton je ubranil zmago na VN Kitajske, Mercedes je vrnil udarec Ferrariju. Vettel tretjič zapored na odru za najboljše.

Objavljeno
13. april 2015 02.25
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport
Šanghaj – Kar zadeva vodilne dirkače, VN Kitajske, tretja letošnja preizkušnja v formuli 1, ni postregla s kakšnimi omembe vrednimi manevri. Mercedesovo moštvo je z zanesljivo dvojno zmago Lewisa Hamiltona in Nica Rosberga vrnilo udarec Ferrariju za poraz izpred dveh tednov v Maleziji, kjer je prvo mesto osvojil Sebastian Vettel, ki je bil včeraj tretji.

Če odmislimo Kimija Räikkönena, ki se je z drugim ferrarijem SF15-T kmalu po štartu mimo obeh Williamsovih voznikov Felipeja Masse in Valtterija Bottasa prebil na 4. mesto, je vrstni red pri vrhu ostal prav takšen, kot je bil že po sobotnih kvalifikacijah. Hamilton se je z najboljšega štartnega položaja odpeljal drugi letošnji in skupno 35. zmagi naproti.

»Za razliko od Sepanga je šlo tokrat vse kot po maslu. Izplačalo se je, da smo bolid nastavili natančno tako, kot sem si želel. Zato sem med dirko izjemno užival,« je 30-letni Anglež razkril Edwinu Mosesu, dvakratnemu olimpijskemu in svetovnemu prvaku v teku na 400 metrov z ovirami, ki se je včeraj preizkusil v vlogi izpraševalca najboljših dirkačev. V nadaljevanju je Hamilton povedal, da je bila njegova glavna naloga ohranjati dovolj veliko prednost pred najbližjim zasledovalcem Rosbergom in obenem »varčevati« z gumami, da bi lahko z njimi (če bi bilo potrebno) odpeljal še kakšen najhitrejši krog.

Tako je naravnost priznal, da je imel še dovolj rezerve. »Na koncu bi se lahko bolj oddaljil od Nica, če ne bi na stezo pripeljal varnostni avtomobil, za katerim smo potem tudi končali dirko,« je nespektakularen zaključek, ki ga je tri kroge pred koncem povzročila okvara Maxa Verstappna na ciljni ravnini, opisal branilec naslova svetovnega prvaka in zmage v Šanghaju. S tem, ko je pripovedoval, s kakšno lahkoto je bil prvi, pa je (ne)hote dregnil v osje gnezdo in še dodatno razjezil Rosberga.

Da 29-letnemu Nemcu po novem porazu v internem Mercedesovem dvoboju ni bilo lahko pri srcu, je bilo jasno že po slovesni razglasitvi najboljših, po kateri je Mosesu, na vprašanje, kako se počuti, s kislim nasmeškom odvrnil, da on tega pač ne more vedeti, ker nikdar ni bil drugi. »Nimam veliko povedati, dal sem vse od sebe, vendar pa sem imel na koncu tako uničene gume, da tudi če ne bi bilo varnostnega avtomobila, ne bi mogel več napasti,« je razložil Rosberg.

Krivdo za težave pa je prevalil na druge; v glavnem na Hamiltona, ker je v določenem delu dirke vozil počasneje in ga na ta način namerno zadrževal, s tem pa tretjeuvrščenemu Vettlu dovolil, da se mu je nevarno približal. Da bi odbili napad Ferrarijevega asa in »zavarovali« dvojno zmago, so odgovorni pri Mercedesu poklicali Rosberga prej v bokse, kot je bilo načrtovano, zato je imel na koncu tudi slabše gume. Nemec se je zaradi tega pritoževal, da so v moštvu znova favorizirali Hamiltona.

Ko se je malo pomiril in je nekoliko premislil vse skupaj, je vendarle preklical nekatere (pre)ostre besede. Še pred večerom je izjavil, da je že pozabil na vse skupaj, vendar pa ni deloval preveč prepričljivo. Kakor koli že; Vettel se za nov spor Mercedesovih dirkačev ni pretirano zmenil, čeprav bi lahko na račun slabih odnosov med Hamiltonom in Rosbergom v nadaljevanju sezone še veliko izvlekel.

Po dirki je priznal, da sta bili »srebrni puščici« tokrat zlasti s tršimi gumami premočni za »rdečo boginjo«, zato je bilo 3. mesto največ, kar je lahko dosegel. A to ne pomeni, da se ga ni tudi razveselil. »Tretjič zapored sem na zmagovalnem odru, tako da sem zadovoljen. Če bomo nadaljevali v takšnem slogu, se ne bom pritoževal,« je omenil štirikratni svetovni prvak in priznal, da se v primerjavi z Mosesom počuti zelo »majhnega«.

Naslednja dirka bo v nedeljo v Bahrajnu.