Sprejemi niso izčrpali prvaka

Marc Marquez je kljub že osvojeni lovoriki nabrušen za jutrišnjo tekmo v Valencii.

Objavljeno
08. november 2014 01.14
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport
Valencia – V Španiji je že vse pripravljeno na novo kronanje Marca Marqueza v elitni kategoriji motociklističnega SP, že po nedeljski VN Valencie pa bodo moštva začela pogledovati proti letu 2015. A jutrišnji finale vseeno mora dati še nekaj odgovorov, predvsem o prvaku v razredu moto 3, v katerem je kandidat Marquezov mlajši brat Alex, in podprvaku v moto gp.

Bitka za drugi položaj in tolažilno nagrado ob Marquezovi prevladi še nikoli ni tako izstopala kot letos, zato je svetovni prvak pravzaprav edini, ki je od potrditve lovorike na Japonskem že lahko začel umirjati tekmovalni ritem in napetost in si celo privoščil nekaj počitka. »Zadnji mesec je bila norišnica in dirka na Japonskem, kjer smo zaokrožili sezono, se mi zdi svetlobna leta daleč. Po Maleziji sem se udeležil dogodka, ki ga je na Tajskem Honda organizirala skupaj z Alpinestarom, potem pa sem doma nekaj dni kar počival, preden sem šel na motociklistično razstavo v Milano,« je Marquez ob selitvi v Valencio razkril, da je bil zadnje čase z glavo vse prej kot pri pripravi na dirko, česar pa že na včerajšnjem prostem treningu ni dal čutiti, saj je prepričljivo dosegel najboljši čas. In napovedal, da bo jutri težko kdo ogrozil niz Špancev, ki so dobili zadnjih 10 dirk na Iberskem polotoku (vsako leto so na sporedu štiri).

Sam ima še vedno priložnost za lov na rekord, z novo zmago bi presegel 12 uspehov v istem letu, kolikor jih imata z Michaelom Doohanom, in vsekakor bo naredil vse, da izjemno leto konča na vrhu tudi na zadnji postaji SP, na kateri je bil lani precej bolj napet, saj je še lovil lovoriko. Zgodovina se po tej plati ponavlja tudi letos, a z drugim Marquezom v glavni vlogi, saj njegov mlajši brat Alex kljub prednosti 11 točk še ni potrdil končne zmage v razredu moto 3, v katerem odšteva zadnje dneve, saj se nato seli v srednjo kategorijo. Mnogi ga že primerjajo s starejšim bratom, jutri pa bo imel priložnost, da pokaže, ali je tudi iz istega psihološkega testa, saj ima njegov edini tekmec iz Avstralije Jack Miller enak načrt pred skokom v razred moto 2 in je včeraj tudi bolje začel zadnji tekmovalni vikend v letu. Njun dvoboj bo pod drobnogledom zlasti zaradi vpetosti Marquezove družine, Marc že tedne potrjuje, da je dvojno družinsko zmagoslavje njegova največja želja, četudi bo vrhunec dogajanja na jugu Španije prinesel razplet v moto gp. Kandidatov za zmago je veliko, tudi Daniel Pedrosa, ki na 2. mesto v skupnem seštevku ne more več računati, a v prvi vrsti se bosta udarila Jorge Lorenzo in Valentino Rossi, ki so ga minule dni toliko povlekli za jezik, da se je razgovoril celo o svojih možnosti za naslov prvaka v letu 2015. »NI nemogoče. To je nekakšen cilj, o tem pa govorim, ker vem, da sem lahko še boljši kot letos. Priprave na 2015. so namreč že v teku, četudi še ni konec SP,« je dejal »doktor« Rossi, ki bo jutri branil 12 točk prednosti pred Lorenzom, česar si ob začetku sezone niso drznili napovedati niti največji optimisti.