Stanovnik izkoristil dopust za »izlet« po Južni Ameriki

Slovenski motociklist Miran Stanovnik je letošnjo izvedbo relija Dakar končal na skupnem 28. mestu.

Objavljeno
20. januar 2015 10.07
G. L., Delo.si
G. L., Delo.si

Ljubljana - Slovenski motociklist Miran Stanovnik je pred dnevi končal že svoj osemnajsti reli Dakar, zato mu izkušenj z znamenite vztrajnostne dirke ne manjka. Letos jo je kot 50-letnik sklenil na 28. mestu, s čimer je, glede na hiter razvoj dirke v zadnjih letih, zadovoljen.

»Mislim, da se Dakar v Afriki res ne more več primerjati z Dakarjem v Južni Ameriki. Tukaj je dirka postala podobna enduru, poleg tega ogromno dirkačev spi v avtodomih ali celo v hotelih. V Afriki tega ni bilo. Morda malo pretiravam, a razvoj dirke gre v smeri svetovnega prvenstva motoGP. Ritem dirke je izjemen in ekipe z manjšimi proračuni vedno težje sledijo najboljšim,« je po prihodu v domovino za STA povedal Stanovnik, ki so ga najzvestejši navijači na Brniku pričakali s prav posebnim darilom - mopedom. Izkušeni motociklist je po zahtevni dirki zadovoljen predvsem s tem, da jo je končal brez poškodb, podobno kot njegov motocikel, ki jo je odnesel skoraj brez praske. Na tako težki dirki, kot je reli Dakar, pa je tako ali tako že sam prihod v cilj sklepne etape prav poseben dosežek.

»Zame je bila najtežja druga etapa. S tistimi visokimi temperaturami in nizkimi povprečnimi hitrostmi smo trpeli tako dirkači kot tehnika. Pa seveda maratonska etapa v Boliviji, ki je bila nemogoča zaradi vremenskih razmer. V enem dnevu smo prišli iz poplave pri treh stopinjah Celzija do puščave pri 45,« je dejal puščavski lisjak, ki si kruh sicer služi na prestižnem, a odgovornem delovnem mestu. Je župan občine Log-Dragomer. »Koristil sem redni letni dopust. Občino je v tem času zastopal podžupan. Poleg tega smo pred mojim odhodom ustanovili kar nekaj komisij in odborov ter jim dodelili naloge. Imeli so dovolj dela. Jutri se že vračam v pisarno, kjer bomo šli s polnim plinom dalje,« je izostanek iz pisarne opravičil motociklist, ki še ne ve, ali bo svoj dopust moral hraniti tudi za prihodnji januar.

»Bomo videli. Najprej moramo reči besedo s pokrovitelji, brez katerih vsa ta leta dirk ne bi mogel izpeljati. Veliko je odvisno od njih. Potem se bom odločil, kako naprej,« je o možnosti nastopa na Dakarju 2016 razmišljal Stanovnik.