Tim prvič na dirko brez očeta

Gajser starejši v bolnišnici, sinu naročil naj zmaga zanj.

Objavljeno
15. september 2017 20.18
Mojca Finc
Mojca Finc
Ljubljana – Motokrosističnega zvezdnika Tima Gajserja jutri v Franciji čaka finale sezone svetovnega prvenstva v MXGP. Prvič bo 21-letni šampion dirkal brez očeta in trenerja Bogomirja. Gajser starejši je v četrtek, ko sta s Timom trenirala v Makolah, padel z motorja, si polomil rebra in pristal v bolnišnici.

Tim se je lani na zadnjo dirko SP odpravil povsem razbremenjen. Tik pred kocem sezone si je namreč že zagotovil prestižni naslov. Zato je na zadnjem dejanju lahko dirkal za dušo. Na jutrišnji finale se odpravlja z modricami, saj je prejšnji konec tedna na mivki v Assnu v prvi vožnji pri hitrosti 50 km/h naredil napako in padel čez krmilo. Nanj je nato priletela še 100-kilogramska honda. Bil je poln podplutb, hlastal je za zrakom, čutil je močne bolečine, zato je drugo vožnjo izpustil. Možje v belih haljah so ga pregledali, izvidi so pokazali, da pri nesreči ni utrpel nobenega zloma. A močne bolečine ja čutil po vsem telesu, udeležba na finalu sezone je visela v zraku. Navijače je potolažil dan pozneje, ko je na facebooku potrdil, da bo nastopil.

»Po dirki v Assnu, ki se je zame končala katastrofalno, se zelo veselim vrnitve na trdo podlago, ki nas čaka v Franciji. Tamkajšnja proga mi je všeč. Da mi ustreza, sem dokazal pred dvema letoma z 2. mestom v razredu MX2. Ta sezona je zame zelo naporna, zato bi jo rad končal tam, kjer sem jo začel – na stopničkah,« si je Gajser zaželel pred jutrišnjo preizkušnjo (prva vožnja bo ob 14. uri, druga ob 17.).

Dvakratni svetovni prvak v MX2 (2015) in MXGP (2016) si je po padcu vzel dan počitka, v naslednjih dveh je opravil lažje treninge, v četrtek pa je doma spet sedel na motor. Na treningu jo je tokrat skupil njegov oče in trener Bogomir. Padel je z motorja, si zlomil pet reber, eno mu je prebilo pljuča. »Oče, ostani močen,« mu je prek facebooka sporočil sin.

Gajser starejši bo v zdravstveni oskrbi en teden. Timu je naročil, naj za konec sezone zmaga zanj. »Pripravljen je. Na treningu je vozil tako suvereno, kot da se padec prejšnji teden sploh ne bi zgodil,« je iz bolnišnice sporočil Bogomir.

Na finalu sezone bo tekmoval tudi Jernej Irt. Ljubljančan bo lovil svoje četrte točke v prvenstvu. »Te preizkušnje se zelo veselim. Proga mi ustreza, na zadnjih tekmah MXGP pa sem pokazal tudi dobro pripravljenost in nadejam se, da se bom spet boril za mesta med dvajseterico,« je dejal Irt.

Naslov svetovnega prvaka je že oddan Antoniu Cairoliju. Tudi 2. mesto v SP je že rezervirano – za Jeffreyja Herlingsa –, za tretje pa se bosta udarila Gautier Paulin in Clement Desalle. Gajser dirko pred koncem sezone drži 5. mesto.