Trček proti trem idrijskim asom

DP v reliju: Aleks Humar mora v Idriji za ponovitev uspeha nujno zmagati.

Objavljeno
17. oktober 2013 19.17
Janez Porenta, šport
Janez Porenta, šport

Ljubljana – Ta konec tedna se bo zastor nad sezono DP v reliju spustil tam, kjer se na slovenskih tleh to najbolj spodobi, v Idriji. S trojico domačih asov – Aleksom Humarjem, Darkom Peljhanom in Rokom Turkom – bo moral opraviti trenutno vodilni v skupni razvrstitvi Jani Trček, če bo želel še drugič v karieri postati državni prvak.

Štirje dirkači so še v igri za končno lovoriko: Trčku (mitsubishi lancer evo 9) dihata za ovratnika dva z enakima »jeklenima konjičkoma«, Asja Zupanc zaostaja 21, Rajko Žakelj 51 točk, še bližje od obeh pa je branilec naslova Aleks Humar (renault clio R3), ki ima 17 točk manj kot vodilni. Če bo zmagal tudi pred domačim pragom in v isti sapi Trček ne bo drugi, se bo veselil novega naslova prvaka, pa čeravno na uvodni dirki v Labotski dolini ni sodeloval, na reliju Alpi Orientali pa je ostal praznih rok.

Da se Humar na domačih tleh počuti udobno (izjema je lanska izvedba, na kateri je moral ugasniti motor že po uvodnem superspecialu), dokazujejo njegovi dosedanji rezultati na idrijskem reliju. Tu je z vso konkurenco opravil leta 2010, doslej pa je vpisal najhitrejše čase na kar 21 od 52 »brzincev«. Za primerjavo, njegov najbližji zasledovalec Darko Peljhan je bil doslej najboljši na devetih hitrostnih preizkušnjah. Letos bo 41-letni Humar računal tudi na pomoč idrijskih »sosedov«, saj se bo moral med njega in Trčka vriniti še kdo, če bo želel dvigniti zmagovalni pokal.

Najbolj vroč ta hip je Rok Turk, ki je prejšnji konec tedna v Opatiji vknjižil svojo sploh prvo zmago na relijih v generalni razvrstitvi. Ker je tam njegov novi »levček«, peugeot 208 R2, deloval domala brezhibno, je lahko optimističen tudi pred sklepno preizkušnjo sezone pred domačimi navijači. »Rezultatskih imperativov nimam, saj v prvenstvu po turbulentni sezoni ne morem več doseći ničesar otipljivega. Vozil bom za lastno dušo,« je poudaril 31-letni Turk.

Kaj lahko bi zgodovino pisala tudi Asja Zupanc, ki je v tej sezoni vse dirke končala v udarni četverici, zmagala pa še ni, ravno tako zadnje še ni rekel najhitrejši na Alpi Orientaliju Rajko Žakelj. Ostali bodo lahko nastopili neobremenjeno, saj se v boj za prvaka ne morejo več vmešati, niti Darko Peljhan (mitsubishi lancer evo 10), ki je v Idriji že zmagal in bil dvakrat drugi.

Gledalci bodo sicer videli še dve posadki v lancerjevih »devetkah«. Aljoša Novak jo je prvič preizkusil na šprinterskem reliju v Novi Gorici in imel tam precej tehničnih težav, pred Idrijo pa je opravil še krajše testiranje: »Na zadnjem reliju sezone bi rad le užival in se še bolje seznanil z dirkalnikom. Morda mi to pride prav prihodnje leto.« Tudi Primož Nagode se je za volanom lancerja že predstavil v Novi Gorici, le da mu je tam zapiske bral Darko Peljhan, tokrat pa mu jih bo Anja Verbič.

Reli, na katerega je prijavljenih 57 posadk, se bo začel že danes z dvema HP Idrija (17.03 in 19.01), nadaljeval pa jutri s tremi izvedbami Čekovnika in dvema Zadloga. Cilj bo na Mestnem trgu ob 16.10.