Tudi šef ekipe vidi v Timu Gajserju pravi čudež

Slovenski najstnik v Latviji do četrte zmage v sezoni in tretje zapovrstjo v MXGP kljub padcu v drugi vožnji.

Objavljeno
03. maj 2016 03.42
Janez Porenta
Janez Porenta
Kegums – Svet motokrosa se priklanja komaj 19-letnemu slovenskemu asu Timu Gajserju, ki je na veliki nagradi Latvije, šesti dirki sezone svetovnega prvenstva v elitnem razredu MXGP še tretjič zapovrstjo in četrtič letos opravil s konkurenco, toda po docela neverjetnem scenariju: po padcu v drugi vožnji, ki mu je odščipnil pol minute.

Na prvi progi na prizorišču, na katerega ga vežejo mešani občutki, saj si je tam predlani v pokalu narodov poškodoval hrbtenico, je bil podobno dominanten kot že dan prej v kvalifikacijah, v drugo pa je mojstrsko izvlekel četrto mesto in z njim skupno zmago, s katero se je vodilnemu po tretjini sezone, Francozu Romainu Febvreju, približal na zgolj še točko zaostanka.

»Posrečilo se mu je nekaj povsem neverjetnega, zato je njegova zmaga povsem nepričakovana. V zadnjih izdihljajih druge vožnje je bil za dve, tri sekunde na krog hitrejši od slehernega tekmeca, vnovič je pokazal izjemno odločnost in lakoto po zmagi,« mu je polaskal tudi vodja Hondine ekipe Giacomo Gariboldi.

Timova druga vožnja v Kegumsu je bila ena njegovih najspektakularnejših doslej v elitnem razredu MXGP. Pogumno, drzno, brezkompromisno se je s 23. mesta pognal v lov za najboljšimi, se v hipu prebil v elitno deseterico, nato pa počasi tudi mimo tekmecev, ki so imeli pred njim že izdatnejši naskok in veljajo za »smetano« tega športa. Pred njim je ob koncu predzadnjega kroga v dvoboju za četrto mesto pokleknil tudi Max Nagl, s katerim sta že v tretjem krogu pristala na tleh.

Mladeniču iz Pečk, lani svetovnemu prvaku v razredu MX2, je na eni od grbin zajelo zadek motorja, ob padcu ga je katapultiralo na progo, vanj je rahlo trčil še Nemec, ki pa se je odzval hitro in prisebno ter preprečil hujšo nesrečo. Oba sta se takoj pobrala, spet vžgala motorja in se vrnila na dirko, toda slovenski as je ob tem na stezi pustil kar pol minute. Toda v preostalih 27 minutah vožnje in dodatnih dveh krogih je vnovič mojstrsko manifestiral, iz kakšnega testa je.

Gajser, na spletni strani tekmovanja ga radi poimenujejo kar »žival na motorju«, je navduševal z izbiro linij, pri čemer je precej tvegal, bil nekajkrat na robu napake, a se mu je obrestovalo. »Druge vožnje nisem začel optimalno, vseeno sem se že v drugem krogu mimo Nagla prebil na drugo mesto. Nato sem si privoščil neumen spodrsljaj, ampak se – kolikor je bilo mogoče hitro – vrnil na motor in nadaljeval. Šele potem sem začel dirkati, kot znam. Iskal sem drugačne linije, posrečilo se mi je predvsem na treh valovih, vesel pa sem, da sem tik pred koncem prehitel tudi Nagla. Zelo sem zadovoljen z vožnjo, to je moja najslajša zmaga doslej v MXGP,« je stisnjenih zob komentiral Gajser, ki jo je – podobno kot njegova honda – v nezgodi še dobro odnesel.

Svetovna karavana bo zdaj švigala od enega do drugega konca Evrope, slovenski mladenič pa bo imel že prihajajočo nedeljo v nemškem Teutschenthalu, kjer je lani opravil z vso konkurenco v MX2, še večjo podporo privržencev. Njegov navijaški klub namreč organizira skupen odhod vseh privržencev »Tige« na njegove nastope na stari celini, vse informacije o tem pa ponuja na svoji facebook strani. Pomoč in podpora zvestih pristašev bo za Tima še kako pomembna v lovu za skupnim vodstvom, njegov zaostanek za vodilnim Febvrejem se vztrajno topi: pred latvijsko dirko je bil tri točke, po njej ena sama.