Tudi stiskov rok in avtogramov se Gajser ne brani

Motokrosist Tim Gajser, drugi v skupni razvrstitvi razreda MXGP, ima s Kegumsom še neporavnane račune.

Objavljeno
30. april 2016 19.07
Janez Porenta
Janez Porenta
Ljubljana – Zanimivo: slovenski motokrosistični as Tim Gajser je v vsej minuli sezoni, v kateri se je okitil z laskavim šampionskim naslovom v razredu MX2, zmagal v manj posamičnih vožnjah na preizkušnjah svetovnega prvenstva kot letos na zgolj prvih petih dirkah elitnega razreda MXGP. To zgovorno potrjuje nenehni napredek in vse večjo konstantnost najstnika iz Pečk.

Njegova statistika v tej sezoni je impozantna in jemlje dih: na petih dirkah je trikrat zmagal, konkurenco si je pokoril na kar petih od desetih posamičnih voženj (v tem pogledu je celo najboljši), v skupni razvrstitvi pa za trenutno vodilnim Romainom Febvrejem, ki krmari yamaho, zaostaja za pičle tri točke. Toda, pozor: 24-letni Francoz se je tudi lani, ko je elitno sezono zapečatil z naslovom svetovnega prvaka, prve zmage veselil šele na osmi preizkušnji pred domačimi navijači v Villars-sous-Écotu, odtlej pa je bil premagan zgolj dvakrat. A slovenski mladenič se s konkurenco ne obremenjuje, raje poskrbi, da na vsaki dirki – če se le da – uživa, kajti »tudi to je ključ do uspeha«.

Karavana bo prvo tretjino sezone zaokrožila z vrnitvijo na staro celino, kjer bo kar enajst dirk zapovrstjo, prvih pet v roku šestih tednov. Ritem bo peklenski, časa za predah ne bo, le med 26. junijem in 24. julijem bodo tekmovalci lahko zajeli sapo in si napolnili baterije pred ciljnim šprintom. Najprej čaka elito postanek v latvijskem Kegumsu, s katerim ima Tim še neporavnane račune. Predlani si je namreč na tem prizorišču na dirki za pokal narodov poškodoval hrbtenico, kar pa mu ni preprečilo nastopa. Končal ga je na tretjem mestu. Lani je bil v razredu MX2 v Latviji prepričljiv v kvalifikacijah in na ogrevanju, na dirki pa se v nobeni od voženj ni prebil v najboljšo trojico, dosegel je namreč četrti in sedmi čas, skupno pa je bil peti.

Toda lanski dosežek je vreden toliko več, če vemo, da mu je v obeh vožnjah pot prekrižal domači tekmec Pauls Jonass, s katerim sta dvakrat trčila, v drugo je 19-letni biser iz Pečk staknil tudi poškodbo noge, potem ko mu je Latvijec dobesedno zapeljal čez gleženj, kar se mu je pripetilo prvič v karieri. Bolečine so ga tedaj pripravile do solz, dirkal je z zgolj polovično močjo, težko je ohranjal zbranost, vseeno pa je mojstrsko prečkal ciljno črto in zmanjšal zaostanek za tedaj vodilnim Jeffreyjem Herlingsom, ki zaradi poškodbe sploh ni nastopil. Sicer pa Gajserju proga v Kegumsu ustreza, saj je podlaga bolj peščena.

Tim je bil na praznično sredo prisiljen izpustiti tretjo preizkušnjo državnega prvenstva v Stranski vasi pri Semiču, saj je moral na izredna testiranja za tovarniško ekipo Honde. Se je pa zato domačim navijačem predstavil minulo nedeljo pod viaduktom Škedenj pri Slovenskih Konjicah, ko je s suvereno zmago dokazal, da se vsake tekme – pa naj bo najvišjega ali zgolj lokalnega ranga – loteva enako resno, v slogu pravega šampiona. Ni mu odveč seči v roko, posneti »svojčka« ali podpisati avtograma slehernemu navijaču, ki si to želi, vedoč, da je z izjemnimi dosežki v zadnjih sezonah v Sloveniji podpihnil motokrosistično evforijo, za kar so mu hvaležni vsi, ki vzgajajo njegove naslednike. Tudi, denimo, serijski državni prvak Sašo Kragelj, ki je pred leti oral ledino med svetovno elito.