V novi sezoni F1 le 14 dirkalnikov?

Na dirki v Austinu bo nastopilo le 18 dirkačev, naslednji sezoni število bolidov še manjše?

Objavljeno
01. november 2014 13.46
MOTOR-RACING-PRIX/
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Austin - Pred dirko formula 1 za VN ZDA v Austinu je veliko govora o morebitnem manjšem številu dirkačev na dirkah v prihodnji sezoni. Polemike sta sprožili moštvi Caterham in Marussia, ki nista pripotovali v Teksas, zaradi finančnih težav pa ju ne bo niti na naslednji dirki v Braziliji. Finančne težave imata v tej sezoni tudi še Lotus in Sauber.

V Austinu bo tako tekmovalo le 18 dirkačev, kar je najmanj od leta 2005 in dirke v Monaku. Šef formule 1 Bernie Ecclestone je ob tem opozoril, da bi lahko zaradi vse večje finančne krize, ki se polašča tega dragega športa, v naslednji sezoni svetovnega prvenstva sodelovalo le 14 voznikov. »Če bomo izgubili še dve moštvi, se bo zgodilo prav to. Ne morem prerokovati, če se bo to zgodilo ali ne, lahko pa rečem, da 18 dirkalnikov pomeni, da ne bi bilo kakšne posebne drame,« je v pogovoru za Sky Sports dejal Ecclestone.

Slednji je že pred časom govoril o možnosti, da bo v naslednji sezoni namesto 11 moštev s po dvema voznikoma tekmovalo osem ekip s tremi dirkači. »Mislim, da bi to spremembo morali narediti. Raje bi videl Ferrari ali katerokoli drugo odlično moštvo s tremi avtomobili v tekmovanju, kot pa ekipe, ki imajo težave,« je povedal sloviti Britanec.

Ob tem je tudi spomnil, da bo treba spremeniti pravila in predvsem poceniti ta šport, na čelu z zamenjavo sedanjih motorjev.