Valentino Rossi dreza v španski lobi

MotoGP: Konec meseca bodo v Katarju z novo sezono pričeli tudi motociklisti.

Objavljeno
05. marec 2017 21.54
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec
Stare zamere pred novo sezono še niso pozabljene. Precej ostre besede je izbiral Valentino Rossi in znova spomnil, kako ga je leta 2015 v boju za svetovni naslov izigral španski lobi. Prav legendarni Italijan in precej španskih dirkačev spada med glavne favorite tudi letos. Nova sezona se sicer pričenja 26. marca v Katarju.

V formuli 1 vedno znova iščejo prave ukrepe, kako bi popestrili svetovno prvenstvo in prekinili monotonost enih in istih zmagovalcev, a morda bi se lahko zgledovali po motociklističnem razredu motoGP. Lani so vsem ekipam v kraljevskem razredu zapovedali, da morajo pri elektroniki uporabljati enotno programsko opremo, na kar so dobili rekordnih devet različnih zmagovalcev dirk iz štirih različnih tovarn motorjev. Poseben dosežek je tudi obdobje osmih zaporednih dirk s prav toliko različnimi zmagovalci.

Najbolj zanesljiva napoved je, da bo svetovni prvak znova španski motociklist. V zadnjih sedmih letih je Španija osvojila kar šest naslovov, po trikrat sta bila uspešna Jorge Lorenzo in Marc Marquez (Repsol Honda). Zelo vroč je tudi talentirani mladenič Maverick Viñales (Movistar Yamaha), kajti med testiranjem je uprizoril nekaj fantastičnih krogov. Prav zato so vsi poznavalci prepričani, da bo prej ali slej postal novi Španec s krono v kraljevskem razredu. Kako močan in vpliven je španski motociklistični lobi, potrjuje tudi koledar dirk. Na španskih tleh bodo kar štiri preizkušnje, a da vse skupaj zgleda malce bolj higienično, so samo eno poimenovali VN Španije, ostali tri pa VN Katalonije, VN Aragonije in VN Valencie.

»Viñales zelo spominja na Marqueza, kar je velika smola za vse ostale dirkače,« je rekel Jorge Lorenzo iz Ducatija. »V njem vidim novega Marqueza. Imata podobno hitrost in odličen občutek za zaviranje, toda s to razliko, da je Viñales še bolj lačen uspeha, saj še ni bil svetovni prvak,« je pristavil Lorenzo, a ob tem potarnal, da sam z novim moštvom letos še ne bo imel pravih možnosti za svetovni naslov.

Nihče ni šel tako daleč kot Marquez

Kljub španski prevladi je nesporni kralj ljudskih množic Valentino Rossi. Italijanski motociklist ima za seboj premnoge navijače, saj zaradi njega motoGP spremljajo celo stare mame. Vsi namreč poznajo majhnega in navihanega Italijana, ki še vedno zgleda kot mladenič, čeprav šteje že 38 let. Prav tako vsi prepoznajo rumeno številko 46 in po vseh teh dolgih letih v karavani motoGP ima njegova angleščina še vedno simpatični italijanski naglas.

Rossi je priljubljen tudi zato, ker nikoli ne ovinkari, ampak svoje pove brez diplomatskega govoričenja. V intervjuju za italijanski časopis Corriere della Sera je tako znova obudil spomin na leto 2015. Tedaj se je Rossi za svetovni naslov boril z Lorenzom, toda španskemu rojaku je do lovorike še kako pomagal Marquez, ki je oviral Rossija. »Še vedno sem razočaran. Dogodile so se stvari, ki se ne bi smele. To je bila velika sramota za šport,« je bil Rossi brez zadržkov.

»V dolgoletni karieri sem imel veliko zahtevnih tekmecev, od Biaggija do Stonerja, toda nihče ni šel tako daleč kot Marquez. Še nikoli nisem doživel, da bi se moral boriti proti nekomu, ki sploh ni bil več v igri za svetovni naslov. Prevarali so me na vse možne načine,« je italijanski dirkač pošteno razburkal dogajanje pred novo sezono. »V dobrem in slabem je sicer Lorenzo bolj pristen in iskren kot Marquez,« je Rossi še dodatno piknil v španski tabor.

Deset španskih dirkačev

Prav Lorenzo je bil zadnji Rossijev moštveni kolega pri Yamahi, a zdaj ga je nasledil Viñales. »Ta fant je še najbolj uravnotežen, toda moramo videti, kako se bo obnašal v težkih situacijah, ko bo pod stresom. Mnogi talenti so namreč v stresnih situacijah že vozili precej slabše in počasnejše,« je povedal Rossi. Ko se je pomiril, je še pristavil, da je pred novo sezono odlično pripravljen, lovil pa bo že svoj osmi naslov v razredu motoGP. S tem dosežkom bi se na vrhu večne lestvice izenačil z rojakom Giacomom Agostinijem.

Precej na dolgo je z novinarji v Španiji govoril tudi Marquez, toda ostrih Rossijevih puščic se je na hitro ubranil. »Če Rossi tega ne more pozabiti, mu ne morem pomagati. Jaz sem vse skupaj pozabil že zdavnaj,« je rekel z nasmeškom in na hitro zaključil perečo temo.

Vseeno je Rossija označil kot glavnega konkurenta za svetovni naslov. »Rossi je vedno zraven, enako bo tudi letos. Podobno velja za Lorenza in Danija Pedrosa, čeprav ima slednji za seboj povprečno obdobje, toda po tem, kar vidim v naši Hondini garaži, je dobro pripravljen. Vsekakor bo zelo nevaren Viñales. Ima talent, znanje in željo, za povrh pa tudi odličen motor,« je povedal trikratni svetovni prvak, eden od deseterice španskih dirkačev v razredu motoGP.