Velenje prihodnji konec tedna v znamenju relija

V Velenju bo prihodnji konec tedna potekal 30. reli Velenje, na katerega se je doslej prijavilo 84 dirkačev iz sedmih držav.

Objavljeno
20. maj 2015 15.36
Rally Staurnus
M. Ž., Delo.si, STA
M. Ž., Delo.si, STA
Ljubljana - Naslednji konec tedna bo v Velenju in okolici potekal 30. reli Velenje, ki bo tokrat prevzel vlogo tudi doslej največjega relija v Sloveniji Saturnusa. Prireditelji iz AMTK Velenje so doslej prejeli 84 prijav, na štartu bodo dirkači iz sedmih držav.

»Prireditev je še enkrat daljša kot lani, letos je 150 km hitrostnih preizkušenj, lani jih je bilo 72. Več je hitrostnih preizkušenj, več je prijavljenih posadk, zraven gre slovensko in hrvaško prvenstvo, srednjeevropsko prvenstvo ... veliko več dela je, ampak upam, da bo na koncu tudi veliko več zadovoljstva. Glede na to, koliko nas bo delalo, je to kar velik zalogaj,« je na današnji ljubljanski predstavitvi Fuchs Saturnus relija Velenje 2015, kot je uradno ime tekmovanja, dejal direktor dirke Daniel Blažinčič.

Prireditelji so imeli malo časa, saj so svoji običajni junijski termin zamenjali za zgodnejšega, ker so na prošnjo krovne zveze AŠ 2005 prevzeli še izvedbo Saturnusa. Šele 3. aprila so jim potrdili termine, potem pa so morali na hitro poskrbeti za vse potrebno. Sodelovanje oziroma prevzem izvedbe relija Saturnus je za zdaj enoletno, morda pa se bo v prihodnosti tudi obdržalo, tako da bodo združili reli v letošnjem obsegu in še nekaj nekdanjih preizkušenj. S tem bi prišli do zahtevanih 170 kilometrov »brzincev«, kolikor zahteva krovna mednarodna zveza Fia za podelitev koeficienta 3.

Dirkače čaka zahteven reli

Nekaj novosti bo tudi na trasi, ki je sicer podobna lanski. Pripravili so tri nove hitrostne preizkušnje, ena je pred Velenjem v Veliki Pirešici, Laze so enake kot lani, Vinska gora nekoliko skrajšana, Skorno pa je takšna, kot je bila pred 15 leti. HP Zavodnje pa je obdržala ime, vendar se je zaradi drugačnega termina preselila z državne ceste na ožje lokalne. »Trasa je zahtevna, polna spustov, vzponov, ozka ... je kar zahteven reli, že ko smo jo licencirali, smo to ugotovili. Bo zanimivo,« pravi Blažinčič, ki dodaja, da bodo natančne trase vseh preizkušenj razkrili šele v naslednjih dneh.

V Velenju predstavniki sedmih držav

Prijavljenih je 84 posadk, kar je za slovenske razmere v tem športu precej. Nastopili bodo vsi najboljši slovenski dirkači, pa tudi nekateri znani tujci, ki so v preteklosti že sodelovali na reliju Saturnus. »Slovenci so vsi, mislim, da je okrog 40 slovenskih posadk, potem so Hrvati, ki jih je tudi 12 ali 13. Pa Avstrijci, Nemci, Čehi. Prihajajo iz sedmih različnih držav,« je še dejal Blažinčič.

Na novinarski konferenci se je direktor zveze AŠ 2005 zahvalil velenjskim prirediteljem, ki so bili pripravljeni priskočiti na pomoč pri reševanju Saturnusa. Zaradi umika pokrovitelja namreč dosedanji prireditelji iz Ljubljane niso več mogli obdržati izvedbe tako velike in zahtevne prireditve, Šuster pa je poudaril, da te dirke ne bi radi izgubili, saj je eden od stebrov slovenskega avtomobilističnega športa. Seveda pa ni pozabil poudariti, da je prihajajoči reli ob 39. izvedbi Saturnusa obenem tudi jubilejna 30. velenjska dirka.

Reli se bo v Velenju začel v petek, 29. maja s superspecialom ob Velenjskem jezeru, nadaljeval pa v soboto, ko bo na sporedu vseh preostalih 15 »brzincev«. Šest je različnih, skupno so dolgi 153 km.