Velikani mu z veseljem prepuščajo mesto v zgodovini

Sijajni Marc Marquez na VN Indianapolisa dosegel deseto zmago v sezoni. Jorge Lorenzo se vrača.

Objavljeno
11. avgust 2014 08.19
MOTOR-RACING/USA
T. V., šport
T. V., šport
Indianapolis – Tudi Michael Doohan, ki je v veličastni karieri na 157 dirkah dosegel 54 zmag v motociklističnem SP in se ovenčal s petimi lovorikami, je na večni lestvici prišel na rob zdrsa. Po 17 letih je Marc Marquez z novim letošnjim uspehom postal prvi dirkač po letu 1997, ki je zmagal na uvodnih desetih dirkah sezone. Nazadnje je to uspelo prav Doohanu.

Gre le za eno od velikih imen, ki mu je uspel takšen dosežek, med njimi se znajde tudi največji med velikimi Giacomio Agostini, ki je pred sinočnjo dirko v Indianapoliosu potrdil, da veliki Marquezov trenutek pričakuje z velikim zadovoljstvom. Sam je denimo z desetimi zmagami sezono odprl v letih 1968, 1969 in 1970. »Govorimo o fantu, ki zna uporabljati glavo in je bil vedno močan v Indianapolisu. Če bo prišel do desete zmage, bo to povsem zaslužil,« mu je pred štartom za popotnico sporočil Agostini in obenem spregovoril o tistem, kar je postalo predmet vsesplošnega ugibanja v motociklističnem svetu – lahko Marquez ostane nepremagan v 2014? »Sposoben je. To bi bil neverjeten rekord, ne le zanj, marveč tudi za proizvajalca, saj je vse brez pomena, če te motor ne pripelje do cilja.«

Sloviti Italijan očitno ni dvomil o razpletu včerajšnje dirke, pred katero je Marquez za ogrevanje dobil že kvalifikacije, vso svojo moč pa nato pokazal od trenutka, ko je po 11. krogu za seboj pustil Valentina Rossija. »Od začetka sem kar nekaj časa vozil za Rossijem, čakal sem tudi, da se ogreje zadnja guma. Ko se mi je zazdelo, da je dosegla pravo stanje in oprijem, sem začel napadati, obenem pa začutil, da se je začela obrabljati prednja. Vseeno je nastop zadoščal za novih 25 točk,« je dogajanje na stezi razložil vodilni v svetovnem prvenstvu, ki ima zdaj 89 točk prednosti pred Danijem Pedroso, včeraj četrtouvrščenim Špancem, s čimer je zaokrožil španski uspeh pri vrhu, saj je na Iberski polotok romalo 1., 2. (Lorenzo) in 4. mesto.

Vseeno slednji ni bil tako zadovoljen kot Jorge Lorenzo, ki je včeraj šele drugič v sezoni prišel do drugega mesta po junijskem Mugellu, sredi dirke je v enem od manevrov za trenutek prišel celo do vodstva, a zanj ne on ne njegova yamaha nista bila pripravljena. »Da bi ugnal Marqueza, bi moral biti desetinko ali dve hitrejši na krog, a sem po tem vikendu nadvse zadovoljen. Pokazalo se je, da sem vse boljši in da sem napredoval. Tokrat je bil odločilen začetek dirke, sprva sem imel nekaj težav z napredovanjem po lestvici, pa tudi pri zaviranju nisem bil najboljši. Tudi pri Rossiju sem moral počakati na njegove napake,« je bil iskren, a zadovoljen Lorenzo, ki sodeluje z novim trenerjem za telesno pripravo in je med poletnim premorom izgubil štiri kilograme.

Tokrat je dobil tudi interni moštveni dvoboj, potem ko je Rossi po vodstvu do 11. kroga začel drseti navzdol. Tretje mesto je sicer odlično nadaljevanje letošnje bere, s tem, ko se je doslej šestkrat prebil na zmagovalni oder, je že dosegel lanski limit, tako uspešen pa ni bil vse od leta 2010. Kar gre pripisati tudi spremembi sloga dirkanja, h kateri je bil primoran po vrnitvi k Yamahi. »Indianapolis ima eno od stez, na kateri sem običajno slabši in to so moje prve stopničke po letu 2009. Le zakaj ne bi bil zadovoljen,« je včeraj pojasnjeval svoje razpoloženje, do drugega mesta v SP pa ga zdaj ločijo le še štiri točke.