Verstappen kot Ibrahimović

Formula 1: Ferrari pod pritiskom pred spektaklom v Monzi.

Objavljeno
03. september 2016 02.04
AUTO-PRIX-F1-ITA-PRACTICE
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec
Ljubljana – Ferrarijev predsednik Sergio Marchionne je pred začetkom letošnje sezone moštvu iz Maranella zadal za cilj nekaj zmag in morda naslov svetovnega prvaka v formuli 1. Od lovorike so ta čas »rdeči« oddaljeni »svetlobna leta« in tudi na prvo mesto na dirki – če na njej vse poteka normalno – Kimi Räikkönen in Sebastian Vettel (še) ne moreta računati.

Zato je pritisk (vodstva in navijačev) na Ferrarijevo ekipo, v kateri so se zmage nazadnje veselili septembra lani v Singapurju, kjer je prvi ciljno črto prevozil Vettel, čedalje večji. Pričakovanja javnosti so še posebej velika pred jutrišnjim spektaklom v Monzi (s štartom ob 14. uri), ki velja za domačo stezo in dirko znamenitega italijanskega moštva, čigar prepoznavni znak je poskočni vranec.

Toda »rdeča boginja« SF16-H, kakor so poimenovali letošnji dirkalnik, ni najbolj poskočna, kar zgovorno kažejo tudi rezultati. Zadnje štiri preizkušnje so minile brez Ferrarijevega dirkača na odru za najboljše, nanj se je nazadnje povzpel Räikkönen s tretjim mestom pred dvema mesecema na veliki nagradi Avstrije.

V konstruktorski razvrstitvi moštvo iz Maranella izgublja dvoboj za naslov podprvaka proti Red Bullu, za katerim zaostaja za 22 točk (lovorika je prejkone že oddana Mercedesu), v vozniškem seštevku pa Vettel in Räikkönen zasedata četrto oziroma peto mesto, pri čemer ju od vodilne »srebrne puščice« Lewisa Hamiltona loči že 104 oziroma 108 točk.

Toda 29-letni Nemec in sedem let starejši Finec verjameta, da lahko v Monzi posežeta visoko, optimizem pa jima poleg novih delov na dirkalniku vliva tudi Spa-Francorchamps, kjer sta pred tednom dni v kvalifikacijah zasedla drugo štartno vrsto. »Ledeni mož« je po tretjem dosežku z zelo majhnim zaostankom za najhitrejšim Rosbergom izjavil, da se mu je na pladnju ponujal celo najboljši položaj.

Ferrarijeva asa potem odličnega izhodišča nista mogla unovčiti, ker jima je že v prvem zavoju pot z »rdečim bikom« prekrižal Max Verstappen in dodobra razjezil številne navijače italijanskega moštva. Zato je Red Bullov vodja Christian Horner svojemu mlademu nizozemskemu dirkaču (v smehu) svetoval, naj nikomur ne pove, kje bo spal pred dirko v Kraljevem parku.

»Pobesneli Max« še naprej sicer trdi, da ni storil ničesar narobe in da ne bo spreminjal svojega načina vožnje. »Če bi želel Ibrahimovića nekdo, misleč, da je boljši branilec, postaviti v obrambo, ga tudi ne bi poslušal. Zlatan pač uživa v napadanju in zabijanju golov,« je primerjal Verstappen, sicer velik ljubitelj nogometa in privrženec nizozemskega kluba PSV Eindhoven.

Räikkönenova jeza nanj se je medtem polegla. »Osebno nimam ničesar proti Maxu, ki je hiter in dobro opravlja svojo nalogo, če odmislimo Spa-Francorchamps. Po mojem pač ni pravilno, če moraš pri visoki hitrosti močno zavirati. Pravila so jasna, težava pa je v tem, da so na sleherni dirki drugi komisarji, ki si jih razlagajo po svoje,« je »ledeni mož« ošvrknil pristojne pri Mednarodni avtomobilistični zvezi.