Vettel na poti do zmage mislil, da ne vidi prav

Sebastian Vettel je na VN Singapurja dosegel še tretjo letošnjo zmago za Ferrari in se odlepil od Ayrtona Senne.

Objavljeno
20. september 2015 23.44
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport

Ljubljana – Za Mercedesovega zvezdnika Lewisa Hamiltona, vodilnega v skupnem seštevku formule 1, je bila 13. letošnja dirka nesrečna, saj je bil zaradi nenadne izgube (konjskih) moči prisiljen odstopiti. Zato pa je bila včerajšnja velika nagrada Singapurja srečna za Sebastiana Vettla, ki je sebi in Ferrariju pridirkal že tretjo zmago v sezoni.

Nemški šampion si je pot k podvigu na ulicah Marine Baya tlakoval že v sobotnih kvalifikacijah, v katerih je za več kot pol sekunde ugnal drugouvrščenega Daniela Ricciarda, medtem ko je Kimi Räikkönen na tretjem mestu zaostal še za dodatni dve desetinki. Vrstni red najboljših treh se na preizkušnji, ki je trajala debeli dve uri, ni spremenil, vanj se presenetljivo nista mogla vmešati niti favorizirana Hamilton in Nico Rosberg.

Njuni »srebrni puščici«, ki sta do Singapurja narekovali peklenski ritem, sta ob 50. obletnici samostojnosti te otoške mestne države v jugovzhodni Aziji izgubili ostrino.Hamilton je moral – kot že omenjeno – predčasno končati dirko (»Kar na lepem sem izgubil moč, z odstopom pa precej točk.«), Rosberg pa zaradi težav z oprijemom višje od nehvaležnega četrtega mesta ni mogel seči.

Vettel na drugi strani ni imel večjih preglavic; s ferrarijem SF15-T, s katerim je že v uvodnem krogu najbližjemu zasledovalcu Ricciardu pobegnil za tri sekunde (!), je vozil kot po tirnicah in naglo povečeval razliko. Upočasnil ga je le varnostni avtomobil, ki je moral včeraj posredovati dvakrat: prvič v trinajstem krogu po trčenju med Nicom Hülkenbergom (Force India) in Felipejem Masso (Williams), drugič pa v 37. krogu zaradi neprištevnega gledalca, ki je pritekel na progo.

»Ko sem ga zagledal, sem prvi hip mislil, da ne vidim prav. Le kako lahko nekdo sredi dirke skoči na stezo? Če se ne motim, je posnel celo fotografijo,« je zmajeval z glavo 28-letni Nemec, ki ga pod žarometi v Marini Bayu nič ni moglo ustaviti na poti do zmage. Niti težave z dotokom pijače, zaradi katerih je že sredi preizkušnje ostal brez tekočine. Zato si je – kot je pristavil v smehu – med slovesno razglasitvijo privoščil nekaj več požirkov penine kakor običajno.

V nadaljevanju je pojasnil, da se konec tedna v Singapurju zanj ni začel popolno. »V petek sem imel še določene preglavice z dirkalnikom, ko pa smo čez noč na njem spremenili nastavitve, je bila zgodba povsem drugačna. Na dirki mi je uspel odličen štart, potem sem nekaj krogov vozil na vso moč, nakar sem v glavnem le še nadziral dogajanje za menoj,« je razkril Vettel, potem ko je dosegel še četrto zmago v Marini Bayu in skupno 42. v formuli 1. Z njo se je na tretjem mestu večne lestvice odlepil od legendarnega Brazilca Ayrtona Senne, tako da sta zdaj pred njim le še sloviti rojak Michael Schumacher (91) in francoski »profesor« Alain Prost (51).

Do ušes je bil nasmejan tudi Ricciardo, ki si je z drugim mestom privozil najboljši dosežek v letošnjem prvenstvu. »V Singapur smo pripotovali samozavestni in polni pričakovanj, da lahko dosežemo dobro uvrstitev. Veseli smo, da smo izkoristili našo priložnost,« je izjavil 26-letni dobro razpoloženi Avstralec, medtem ko je devet let starejši Räikkönen svojo prav tako drugo uvrstitev na zmagovalni oder v sezoni sprejel precej zadržano. »Petek je bil še v redu, v soboto pa so se pojavili prvi problemi, zaradi katerih sem bil presenečen, da sem kljub vsemu izvlekel tretji štartni položaj. Pričakoval sem, da mi bo na dirki lažje, pa ni bilo idealno,« je presodil 35-letni Finec, ki se nadeja, da je prva letošnja preizkušnja z obema Ferrarijevima dirkačema med najboljšo trojico dober znak za prihodnost.

Ob tem je Vettel na vprašanje Eddieja Jordana, nekdanjega lastnika in vodje ekipe v formuli 1, mar lahko moštvo iz Maranella ustavi Mercedes na poti k lovoriki, odvrnil, da bi jim lahko v primeru več takšnih zaporednih vikendov morda res še uspelo doseči nemogoče.

Naslednja preizkušnja bo že konec tedna na Japonskem.