Vettel naj raje ostane rdeč

Formula 1:  Pred VN Belgije ugibanja o Nemčevi prihodnosti.

Objavljeno
25. avgust 2017 23.40
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Spa-Frankorchamps – Po skoraj enomesečnem premoru so turbomotorji v dirkalnikih formule 1 spet zarohneli. In to ne kjerkoli, pač pa na verjetno najbolj priljubljenem dirkališču sploh. Na jutrišnji VN Belgije v Spa-Frankorchampsu se obeta nadaljevanje izjemnega boja za naslov svetovnega prvaka.

Za osvežitev spomina, zmagovalec zadnje preizkušnje na Madžarskem, Sebastian Vettel (Ferrari), ima po 11 dirkah od dvajsetih 202 točki, sledijo Lewis Hamilton (Mercedes) 188, Valtteri Bottas (Mercedes) 169, Daniel Ricciardo (Red Bull) 117 in Kimi Räikkönen (Ferrari) 116. Realno lahko na naslov prvaka računajo samo prvi trije, je pa v teh dneh odleglo Räikkönenu, saj so mu rdeči iz Maranella še za eno leto podaljšali pogodbo.

»Čista ljubezen do dirkanja me je vodila do odločitve o nadaljevanju kariere. Uživam v tem poslu in želim biti uspešen. Če ne bi bil prepričan, da sem lahko hiter in se borim za zmage, bi raje počel kaj drugega,« je v Belgiji povedal finski vetran, ki se je pred leti preizkusil tudi v reliju. V tej sezoni je še brez zmage, bi jo pa dosegel v Monte Carlu, če ne bi nadrejeni odločili drugače, kar ga je precej prizadelo. Vseeno pa ni načelo odnosov. »Zakaj so mi dali novo pogodbo? Ne vem, to boste morali vprašati šefe,« je dejal Finec in hkrati izrazil podporo moštvenemu kolegu Vettlu, ki mu po sezoni poteče pogodba: »Zelo dobro sodelujeva. Upam, da bo Seb ostal, vendar o tem ne odločam jaz,« je izjavil ledeni mož, ki je Ferrariju pred desetimi leti pridirkal zadnji naslov.

Vsake toliko se porodijo namigovanja, da naj bi se štirikratni prvak Vettel že dogovoril o prestopu k Mercedesu, a njegov največji tekmec ob tem zgolj odmahne z roko. »Mislim, da je zelo malo verjetno, da bo prišel k nam, in ne verjamem, da si sploh želi biti moj moštveni kolega,« je dejal Hamilton. Prej pristni odnosi med vodilnima dirkačema so se skozi sezono v žaru borbe precej skrhali, na najnižji točki so bili po VN Azerbajdžana, kjer je Nemec v jezi namerno trčil v Angleža: »Vem, da si noče deliti garaže z mano. V Mercedesu ne bi imel takšne vloge kot v Ferrariju in ne bi mogel delovati na tak način, kot je vajen,« pravi Hamilton.

Res se zdi prestop malo verjeten. Pri Ferrariju imajo Vettla za očitnega št. 1 in v njem vidijo naslednika sedemkratnega prvaka Michaela Schumacherja. Na drugi strani gre pri Mercedesu drugače, tam nihče ni favoriziran, Hamilton pa je navdušil nazadnje na Madžarskem, ko je v zadnjem krogu športno odstopil tretje mesto Bottasu, četudi je izgubil tri točke in mu novinec v moštvu že diha za ovratnik. Bottas se je odlično znašel v novem okolju in zna se zgoditi, da ga bo Mercedes zadržal, kar bi pomenilo, da prestopa Vettla ne bo, saj ima Hamilton pogodbo še za naslednjo sezono, hkrati pa ne skriva naklonjenosti do Bottasa: »Ne verjamem, da bi kdorkoli od šefov želel spremembo.«

Bo Ferrari vest o nadaljevanju zgodbe s Vettlom objavil tik pred VN Italije v Monzi čez teden dni?