Vettel prehitel tudi vzornika Schumacherja

Nemški šampion formule 1 že na svoji drugi dirki s Ferrarijem zadal boleč poraz Mercedesu in napovedal boj za lovoriko.

Objavljeno
30. marec 2015 01.27
Mi. Š., šport
Mi. Š., šport
Sepang – Kako hitro se lahko v formuli 1 vse obrne, je pokazala tudi včerajšnja velika nagrada Malezije. Po prepričljivi dvojni zmagi Lewisa Hamiltona in Nica Rosberga pred dvema tednoma v Melbournu je namreč vse kazalo na novo sezono v znamenju popolne Mercedesove prevlade, ki pa jo je že na drugi letošnji dirki precej nepričakovano končal Ferrarijev zvezdnik Sebastian Vettel.

Nemški šampion je prvi del naloge na poti (vrnitve) na vrh opravil že v sobotnih deževnih kvalifikacijah, v katerih je moral za las premoč priznati zgolj Hamiltonu, na dirki pa se je v vodstvo prebil v petem krogu, ko je zaradi Marcusa Ericssona (Sauber), ki je zdrsnil s proge in obtičal v pesku, na stezo pripeljal varnostni avtomobil. Vettel namreč takrat za razliko od mnogih – tudi obeh Mercedesovih dirkačev – ni zavil v bokse.

Velika nagrada Malezije se je z letečim štartom znova začela v sedmem krogu, po katerem je imel 27-letnik iz Heppenheima prosto pot, medtem ko sta Hamilton (v tistem trenutku še šesti) in Rosberg (9.) izgubljala čas s prehitevalnimi manevri. Vettel je znal to s pridom izkoristiti, saj si je v pičlih štirih krogih, kolikor je tri leta starejši Anglež potreboval za preboj na drugo mesto, pred njim zagotovil že slabih deset sekund naskoka.

Kakor se je izkazalo pozneje, je bil to tudi ključ do uspeha, saj je nemški as tudi zavoljo enega postanka manj v boksih (za razliko od najhujših tekmecev je gume zamenjal le dvakrat) brez večjih težav (u)branil prednost pred zasledovalci in zanesljivo slavil zmago – krstno za Ferrari, rekordno četrto v Sepangu in jubilejno 40. v formuli 1.

Ko je kot prvi privijugal skozi cilj, je bilo veselje pri njem in njegovih nadrejenih – razumljivo – nepopisno. »Odlična vožnja, Seb! Fantastično! Ferrari je nazaj, spet je številka 1,« je vodja italijanske ekipe Maurizio Arrivabene prek radijske zveze čestital Vettlu, ki je med častnim krogom v bolidu kar kričal od navdušenja (v italijanščini): »Da! Najlepša hvala, fantje! Hvala, hvala, hvala! Naprej, Ferrari!«

Med slovesno razglasitvijo in po njej je le s težavo v sebi zadrževal solze sreče. »Že nekaj časa je minilo, odkar sem bil zadnjič na vrhu. Zdaj sem prvič s Ferrarijem. Brez besed sem,« je bil vidno ganjen, potem ko je po 24. novembru leta 2013 (VN Brazilije) spet okusil slast zmage. Še dalj časa pa je trajala Ferrarijeva suša – namreč od 12. maja '13, ko je bil v Barceloni najhitrejši Fernando Alonso.

»Izjemno sem ponosen, da smo v poštenem boju premagali Mercedes. Ko sem prvič vstopil skozi vrata tovarne v Maranellu, se mi je zdelo, kot da sanjam. Kot otrok sem občudoval Michaela Schumacherja, kako je nizal podvige z živo rdečim dirkalnikom, zdaj sem s takšnim zmagal tudi sam. To je neverjetno! Tega dneva zlepa ne bom pozabil, zdaj želim le uživati v tem uspehu,« se je razgovoril štirikratni svetovni prvak, potem ko se je že na drugi dirki veselil svoje prve zmage s Ferrarijem, medtem ko je Schumacher za takšen podvig leta 1996 potreboval sedem preizkušenj.

Na vprašanje, ali se lahko s tem dirkalnikom poteguje tudi za lovoriko, je Vettel odvrnil: »Upam. To je namreč moj cilj.« Da je letošnja »rdeča boginja« SF15-T dejansko sposobna čudežev, je sicer pokazal tudi Nemčev moštveni sotekmovalec Kimi Räikkönen, ki se je povsem iz ozadja, kamor ga je že v uvodnem krogu potisnila predrta zadnja guma, z mojstrsko vožnjo prebil do četrtega mesta. Hamilton in Rosberg, ki sta športno čestitala 38. Ferrarijevemu zmagovalcu v zgodovini kraljevskega avtomobilističnega razreda, češ da je bil tokrat prehiter zanju, sta tako očitno le dobila resna tekmeca v boju za naslov svetovnega prvaka.