dirkač leta je Patrik Zajelšnik

Ne državni prvak v reliju Aleks Humar, dirkač iztekajočega se leta je postal slovenski izseljenec Patrik Zajelšnik.

Objavljeno
09. december 2013 14.33
Janez Porenta, šport
Janez Porenta, šport

Postojna - Čeprav je marsikdo pričakoval, da bo na tradicionalnem Večeru prvakov, ki ga je Zveza za avtošport AŠ 2005 pripravila v postojnskem Jamskem dvorcu, prestižno priznanje za avtomobilista leta pripadlo državnemu prvaku v reliju Aleksu Humarju, se to ni zgodilo. Lovoriko mu je namreč izmaknil Patrik Zajelšnik (V-Racing), ki je vpisal nekaj odličnih rezultatov na mednarodnih gorsko-hitrostnih preizkušnjah.

Patriku, ki je sicer doma iz Vojnika, rodil pa se je v Nemčiji in še vedno živi v Freiburgu, so bili bencinski hlapi domala že položeni v zibel, saj sta aktivna dirkača tudi njegov brat Alexander in oče Jožef, ki je avtošportu zvest že štiri desetletja, zdaj pa je vodja tekmovalne ekipe. Patrikova dirkaška pot se je začela v gokartu, od koder se je presedel v prototip 2000 ccm, leta 2002 pa je že osvojil naslov evropskega prvaka v krožnih preizkušnjah v konkurenci prototipov do 3000 ccm.

Po tem uspehu se je »družinsko moštvo« odločilo za preskok na gorske dirke in se leta 2007 včlanilo v velenjski klub V-Racing, ki mu pripada še danes. Ognjeni krst v Sloveniji je opravil na Rogli, odtlej pa vpisal kar nekaj odmevnih dosežkov. Letos si je ekipa za cilj postavila še aktivnejšo udeležbo na močnih mednarodnih dirkah, tudi za evropsko prvenstvo, in 32-letni Patrik Zajelšnik je nanizal kar nekaj zmag in uvrstitev na zmagovalni oder. S tekmeci je opravil v Buzetu, bil drugi v Ilirski Bistrici in tretji v nemškem Glasbachu, ob tem pa vpisal še zmago na evropskem pokalu FIA v Osnabrucku.

Trenutno Patrik tekmuje z enim najhitrejših dirkalnikov med gorsko »konjenico«, s prototipom normo M20F z motorjem mugen judd 3,0 V8 z močjo 500 KM in 580 kilogrami teže. Bolid do 100 km/h pospeši v 2,4 sekunde in razvije maksimalno hitrost 320 km/h. Še posebej zanimivo pa je, da vse priprave, dodelave in izboljšave dirkalnika nastajajo v domači delavnici, na kar so Zajelšniki upravičeno ponosni.

»Z imenitnimi dosežki je ponesel ime slovenskega avtošporta v širši evropski prostor in tako pomembno prispeval k naši večji prepoznavnosti. Upamo, da bomo vsi skupaj znali to tudi vsaj malo unovčiti pri izboljševanju opaznosti našega avtošporta,« so zapisali pri velenjskem moštvu V-Racing.