Vrsta lačnih zmage je dolga

Motociklizem: dirkači pred Argentino negotovi.

Objavljeno
31. marec 2016 22.57
Tanja Volarič
Tanja Volarič

Ljubljana – Jorge Lorenzo je na uvodni motociklistični dirki sezone za SP tekmecem vrgel rokavico in napovedal odločen lov na novo lovoriko v SP, a bližajoča se VN Argentine vse vendarle postavlja pred poseben izziv. Medtem ko so namreč pred dirko v Katarju tam opravili tudi zimska testiranja, je prizorišče v Južni Ameriki za vse precejšnja neznanka, zato se med najboljšimi kar vrstijo ugibanja, kako se bodo tam odzivale nove Michelinove pnevmatike.

Lorenzo, sicer prvi dirkač po Caseyju Stonerju leta 2009, ki je dobil zadnjo dirko prejšnjega in uvodno novega SP, kar gori od želje, da bi svoje mojstrstvo dokazal tudi na drugi strani Atlantika, kjer v karieri še ni slavil zmage. Tudi sam se zaveda, da bo to velika preizkušnja za vse motoriste in da jo bo najbolje odnesel tisti, čigar jekleni konjiček z novimi gumami in elektroniko se bo najbolje prilagodil na razmere na novem prizorišču. Zaradi zimskih testiranj v Katarju so se namreč na prvo dirko sezone lahko povsem pripravili, tokrat bodo morali najti idealne nastavitve v zgolj treh dneh. »Po uvodni zmagi komaj čakam na nastop na dirkališču, na katerem sem imel vedno težave. Sezono sem odprl v velikem slogu, še vedno pa moram spoznati motor in njegove odzive na različne okoliščine, ki vladajo na različnih prizoriščih,« je Španec z velikim optimizmom spregovoril po prihodu na VN Argentine, ki se je v koledar SP po 15 letih vrnila predlani, zmagi pa sta v novejši zgodovini slavila Marc Marquez (2014) in Valentino Rossi (2015).

Pa prvi zvezdnik SP ni edini, ki opozarja na številna vprašanja pred nedeljskim štartom, podobni dvomi obhajajo vse udeležence, tehnične spremembe, ki so jih prek zime uvedli v SP, pač od motoristov zahtevajo čas za prilagoditev, četudi ni dvoma, da bodo na koncu na vrhu vnovič najbolj izurjeni dirkači. V Katarju se je presenetljivo zmanjšala razlika med Hondo in Yamaho, zato bo prva v naslednjih dneh pod drobnogledom, četudi Marquezovo tretje mesto ni naključje. Dvakratnemu prvaku je očitno v finišu priprav uspelo spodobno uglasiti motor, Argentina mu je pisana na kožo, vseeno pa so v njegovi ekipi dovolj previdni, da se niso dali zavesti uspehu v Losailu. »Uspehu, ki je, mimogrede, tudi mene presenetil, saj smo motor pripravili tik pred zdajci. Zdaj me predvsem zanima, ali bodo nastavitve, ki smo jih uporabili pred 14 dnevi, ustrezne tudi tukaj ali bomo morali najti novo rešitev. A pred nedeljo odgovora ne bom imel,« se izziva zaveda Marquez, ki nikakor ne želi ponovitve lanske sezone, v kateri je že zgodaj izpadel iz bitke za ubranitev naslova svetovnega prvaka.

A vrsta zmage lačnih je dolga. Daniela Pedrose lani zaradi zdravstvenih težav v Argentini sploh ni bilo, Rossi pred dvema tednoma z nastopom ni povsem prepričal, da je letos zmožen biti enakovreden izzivalec za vrh in že zato želi poravnati račune, medtem ko se pri Ducatiju vse bolj zavedajo, da so na pravi poti in da je morda že v kratkem tudi njihovega rdečega lepotca pričakovati na vrhu razpredelnice. Oba Andrea, Dovizioso in Iannone, sta v Katarju pustila močan vtis, zlasti prvi je z drugim mestom ponovil lansko odprtje sezone. »Dirkališči sta sicer povsem drugačni, a glede na to, kar smo pokazali, imamo dobre temelje tudi za nadaljevanje sezone. Letos nas bo sicer ves čas spremljala negotovost, ko bomo nastopali na prizoriščih, na katerih z novimi gumami nismo mogli opraviti testiranj, kljub temu pa je lažje nadaljevati, ko vidiš, da Ducati že dosega visoko tekmovalno raven. To pomeni, da se bomo tudi v nedeljo lahko potegovali za mesta pri vrhu,« je prepričan Doviziosa. T. V.