Yamahin šef v tako zapletenem položaju še ni bil

Moto gp: Jorge Lorenzo bo na današnjem finalu 7 točk zaostanka v boju za lovoriko lovil s prvega štartnega mesta.

Objavljeno
07. november 2015 23.15
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport
Valencia – Jorge Lorenzo je z izjemnim časom kroga včeraj brez težav prišel do prvega štartnega položaja na zadnji dirki letošnjega motociklističnega SP in bo imel najboljše izhodišče, da osvoji lovoriko, glede na to, da bo za zdaj za sedem točk vodilni Valentino Rossi začel z zadnjega mesta. O tem, v kako zapletenem položaju so se zaradi takšnega razpleta sezone znašli pri njuni Yamahi, je za špansko Marco povedal šef ekipe Lin Jarvis.

So za vami najtežji dnevi, odkar ste šef ekipe v moto gp?

Ne vem, ali so najtežji, so pa najbolj zapleteni.

Kakšna je razlika?

Dolgo sem že na tem položaju. Preživel sem obdobje, ko je bil na dirkališču še Max Biaggi in sta z Rossijem bila svoje bitke, imeli smo težave s pokrovitelji, leta 2010 zaplet z Rossijem … Ko si na najvišji ravni, se spopadaš s težkimi zadevami, zato si drznem trditi, da je zdaj položaj za nas najbolj zapleten.

Ali bi se lahko zgodilo, da Rossi ne bi znal dobro prenesti pritiska v boju za lovoriko?

Ne. Rossi že ima devet naslovov svetovnega prvaka in je mojster obvladovanja pritiska. Kar se je dogajalo med dirko v Avstraliji in Maleziji, je bila provokacija. Vrgel je kost, a se je to sprevrglo v njegov lastni notranji izbruh.

Ga je sprožil Marquez?

Da. Šlo je za frustracijo. Povečal se je pritisk, šlo je za splet okoliščin.

Ste pričakovali, da se bo še potegoval za lovoriko, ko se je vrnil k Yamahi?

Presenetil je ves svet. Po mojem mnenju se še sam ni zavedal, česa je sposoben, ko se je odločil vrniti. Presegel je pričakovanja vseh, celo svoja. Navdušen sem nad tem, kar je storil. Za njim je izjemno leto.

Včeraj so Rossi, Lorenzo in Marquez rekli, da obžalujejo določena dejanja v Maleziji. Ali pri Yamahi kaj obžalujete?

Ne, ničesar. Razmišljal sem, kaj bi lahko naredili drugače ali čemu bi se bilo bolje izogniti, a nisem našel ničesar. Želeli bi si le drugačnega razpleta, a vsekakor nismo odgovorni za to, kar se je zgodilo.

Bi bili v trenutnem položaju raje v Lorenzovi ali Rossijevi koži?

Gotovo v Lorenzovi. Izboril si je prvi štartni položaj, s čimer lahko ostane v ospredju in lahko doseže 25 točk. A dirke so čudna stvar. Odvisen si od drugih, od lastnega motorja. Niti Rossi ni v tako slabem položaju. Če oba ostaneta brez uvrstitve, bo še vedno prvak. Vsakdo lahko računa na svoje prednosti, a če moram izbirati, sem raje v ospredju.

Kaj je Yamahi letos prineslo tolikšno tehnično prednost?

Moč smo zgradili na porazih lanskega leta. Potem ko nas je Honda tako potolkla in Marquez tako zlahka osvojil lovoriko, so naši inženirji čez zimo opravili sijajno delo in motor izboljšali v prav vseh segmentih, v katerih je bil šibkejši od tekmecev. S tem smo ujeli korak s Hondo. Popravili zaviranje, spremenili ogrodje motorja in tudi elektroniko.

Kaj menite o Lorenzovi potezi, potem ko je tudi sam pritisnil na CAS, medtem ko je Rossi čakal na odločitev o svoji pritožbi?

Ni nam bilo všeč, ko smo izvedeli za njegova dejanja, sploh, da je to storil javno. Nisem bil zadovoljen, ker nas ni obvestil. A vsak športnik ima pravico, da poišče pravico. Lorenzo se počuti močnega, zato je hotel izraziti svoje mnenje. To spoštujemo. Je pa nenavadno, da se je vmešal, preden je CAS razsodil. Bolj logično bi bilo, da bi se pritožil potem, če mu odločitev ne bi bila všeč.

Se je zaradi tega odnos med Yamaho in Lorenzom kaj spremenil?

Z nami je že osem let. Tudi sam je večkrat poudaril, da se vsak odnos, zveza, spopada z različnimi pogledi, in tokrat smo se vsekakor soočili s takšno situacijo. O tem smo veliko govorili. Pravzaprav je bila to prva stvar, ki je bila na sporedu pred tem koncem tedna. Z njim in njegovim zastopnikom smo izmenjali poglede in stališča.

Lahko to vpliva na Lorenzovo prihodnost z Yamaho?

Za zdaj ne gledamo dlje od leta 2016. Z njim in Rossijem imamo dveletno pogodbo in pričakujemo, da bomo tako dolgo tudi sodelovali. Za pogovore o nadaljnjih korakih moramo počakati vsaj do sredine naslednje sezone. Za zdaj še ne vemo, ali bo Rossi še nadaljeval kariero, pričakujem pa, da jo bo Lorenzo, saj je še mlad. Pa čeprav sem pred leti mislil, da bo kmalu končal, podobno kot Casey Stoner. A opažam, da se je njegov položaj v zadnjih dveh letih spremenil. Začel je uživati v karieri in spada med najbolj popolne dirkače sodobnosti.

Ste z njim govorili o tem, ali se je počutil osamljenega ob vsem dogajanju v Sepangu?

Na sestanku smo seveda govorili o njegovem videnju situacije in o našem, a to so zasebne stvari.

Kdo vam ta čas deluje bolj živčen, Rossi ali Lorenzo?

Bolj bi moral biti Rossi. Lorenzo namreč ne more nič izgubiti. Za Rossija je drugače, ni lahko začeti kot zadnji, sploh na tako ozkem dirkališču. Gotovo ima več skrbi.

Ali vas je strah, da bi po koncu kariere eden od njiju kritiziral drugega?

Ne.

Kaj pa, če se to zgodi?

Presenečen bi bil.

Vaša glavna skrb v zadnjih dneh je bila, da ste branili bodisi enega ali drugega …

To je zgodba mojega življenja, zato imam grenak priokus. Potem ko smo prišli do 16. dirke popolnega SP in medsebojnega spoštovanja, smo vedeli, da se bodo napetosti stopnjevale. Zmaga namreč lahko le eden. Nikoli pa nisem pričakoval vmešavanja tretje osebe, ki je ustvarila ta vihar. Zato sem razočaran.

Ste pričakovali, da se bo v Sepangu nekaj zgodilo?

Najbolj me je skrbelo, da se bo kaj zgodilo v njunem neposrednem dvoboju na progi. Nekakšna agresivna poteza ali kaj podobnega. Na srečo se to ni zgodilo.

Kako bi opisali vaše odnose ta čas?

Kot napete. To je pravzaprav najboljša beseda.

Si je Marquez za vedno zaprl vrata Yamahe?

O tem nimam komentarja.