Z vala, ki ga jezdi, ga bo težko kdo sklatil

Motociklizem: Jorge Lorenzo prvič v karieri dobil štiri dirke zapovrstjo, s čimer je SP vrnil na začetno točko.

Objavljeno
14. junij 2015 22.13
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport

Barcelona – Z le nekaj potezami je Jorge Lorenzo motociklistično SP vrnil na začetno točko in od včeraj se sezona začenja na novo. S še četrto zaporedno zmago v sezoni, kar mu je uspelo sploh prvič v karieri, je prišel na le točko zaostanka za Valentinom Rossijem in ima glede na formo v zadnjih tednih tudi največje možnosti za tretji skok na svetovni vrh.

Že res, da je uradni sobotni trening prinesel nekaj povsem novega vetra z odličnimi predstavami Suzukijevih motoristov, a vendarle ni bilo pričakovati, da bi denimo Aleix Espargaro ali Maverick Vinales s še vedno ne dovolj konkurenčnim motorjem na dirki lahko zadržala uvodna položaja. Glavna predstava je vseeno pripadla glavnim zvezdnikom na čelu z Lorenzom, ki je nemudoma prevzel nadzor nad dogajanjem, obenem včeraj dosegel tudi svojevrsten rekord. Za njim so zdaj 103 zaporedni krogi v vodstvu na posamezni dirki, s čimer je presegel nekdanjega tekmeca, zdaj upokojenega Caseyja Stonerja (83). Včeraj mu je medvedjo uslugo naredil tudi Marc Marquez, ki je sicer kazal znake okrevanja Honde in bi se bržkone vpletel v boj za zmago, če ne bi naredil napake in že v zgodnjem obdobju dirke ostal brez uvrstitve. Zdi se, da je v tem trenutku njegov največji tekmec prav njegova psiha, saj se pri 22 letih kot dvakratni prvak in branilec lovorike peha za zmagami, medtem ko se s čim nižjim (še) ne želi zadovoljiti.

A Lorenzo se včeraj ni bahal s svojo prevlado. Nasprotno, prav vneto se je trudil razložiti, da je za njim zahtevna bitka in da je le na videz imel vse pod nadzorom. »Zadnjih deset krogov je bilo morda celo najtežjih v moji karieri, vsekakor pa najbolj intenzivnih. Valentino (Rossi – op. p.) je bil zelo hiter, zaradi vročine pa je bil oprijem iz kroga v krog vse slabši. Ko je zaostanek z dveh sekund zmanjšal na 1,4, me je resno zaskrbelo, da bom izgubil bitko. Primoran sem bil pritisniti in še bolj tvegati, četudi se je motor že močno tresel,« je dejal Lorenzo, ki je imel zagotovo tudi deja vu dirke iz leta 2009, ko je Rossi prav v zadnjem krogu odločil njun dramatičen dvoboj na VN Katalonije po številnih izmenjavanjih v vodstvu. Lorenzu gre pač v tem trenutku vse od rok, jezdi zmagoviti val in je poln samozavesti, medtem ko za zdaj v SP še vodilni Rossi počasi izgublja bitko in mu ob podobnem nadaljevanju ne ostaja prav nič možnosti za novo lovoriko v SP.

Da je za zdaj še na vrhu lestvice, gre zagotovo še ena zasluga Marquezu, njegova največja hiba pa ostajajo kvalifikacijski nastopi, saj se nikakor ne more prebiti na položaje v ospredju. »Na dirki je moja hitrost domala enaka kot Lorenzova, imel sem dober ritem, nastavitve. To je vsekakor izhodišče, kakršnega si želim,« je zatrdil, a v zgoščeni konkurenci prav na vsaki dirki porabi precej energije in časa, da se iz ozadja sploh prebije do prvih mest in to je tudi ključ do izgubljanja dvobojev z moštvenim tekmecem. Vsaj za drugo mesto mu pač včeraj ni bilo treba skrbeti, zasledovalci so namreč za njima zaostali prek 19 sekund, na zmagovalni oder pa se je vrnil Daniel Pedrosa, ki po operaciji in dveh dirkah premora z velikimi koraki spet lovi staro formo. Kdo bi dejal, da je resno razmišljal celo o dirkaški upokojitvi. »To mi veliko pomeni predvsem zaradi bitke, ki je za mano. Zdelo se mi je, da se je vse zarotilo proti meni. Ampak poslušal sem srce in prav sem se odločil, iz dirke v dirko vidno napredujem,« je na domačem dirkališču užival Španec, ki resda nima možnosti za viden dosežek v skupnem seštevku, a lahko v tej sezoni odigra pomembno vlogo pri delitvi moči pri vrhu.