Zavzel se je za svoje skoraj gole navijače

Danielu Ricciardu in Maxu Verstappnu so po podvigu v Sepangu zrasla krila.

Objavljeno
08. oktober 2016 02.24
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec
Suzuka – Malezijska velika nagrada je prejšnjo nedeljo le še potrdila, da je Red Bullova ekipa v formuli 1 medtem prehitela Ferrarijevo. Z dvojno zmago Daniela Ricciarda in Maxa Verstappna so se namreč »rdeči biki« utrdili na 2. mestu konstruktorske razvrstitve. Le vprašanje časa pa je, kdaj si bo tretjo zaporedno (ekipno) lovoriko zagotovil Mercedes.

Nico Rosberg in Lewis Hamilton sta s »srebrnima puščicama« kraljevala tudi na uvodnih prostih treningih pred jutrišnjo VN Japonske (štart ob 7. uri po našem času), pri čemer je bil obakrat najhitrejši 31-letni Nemec. Angleškega šampiona je dopoldne od moštvenega tekmeca ločilo 0,215 sekunde, popoldne se mu je približal že na sedem stotink.

Ker v skupnem seštevku za vodilnim Rosbergom pred zadnjimi petimi letošnjimi preizkušnjami zaostaja že za 23 točk, bo Hamilton jutri naredil vse za zmago, že svojo jubilejno 50. v formuli 1, ki mu prejšnjo nedeljo v Sepangu ni bila usojena. Toda pri Red Bullu menijo, da bi ga lahko na VN Malezije premagali, četudi ga ne bi ustavila okvara pogonskega agregata.

»Daniel in Max, ki sta zasledovala različni strategiji, sta močno pritiskala na Lewisa, ki je moral voziti noro hitro, da bi si zagotovil dovolj veliko prednost za še en postanek v boksih. Kdo ve, morda je prav to – poleg vročine – prispevalo k temu, da mu je odpovedal motor,« je ugibal svetovalec za motošport pri avstrijskem moštvu Helmut Marko ter vnovič pohvalil Ricciarda in Verstappna za sijajno predstavo, ki sta jo prikazala na 16. letošnji dirki za SP.

Malezijsko zmagoslavje, prvo dvojno za Red Bull po VN Brazilije '13, je »rdečim bikom« kajpak dalo krila, zato optimistično pričakujejo jutrišnji štart v Suzuki. Še toliko bolj, ker obstaja velika verjetnost dežja. »Očitno smo boljši od Ferrarija in ne tako zelo oddaljeni od Mercedesa, ki se mu lahko na mokri stezi, na kateri smo pravzaprav vselej zelo hitri, še približamo,« se ne bi branil (napovedanih) padavin Ricciardo, ki se je v skupnem seštevku trdno zasidral na tretjem mestu, na katerem ima že zajetnih 44 točk naskoka pred četrtouvrščenim Kimijem Räikkönenom (Ferrari).

Avstralski dirkač je na uvodnih prostih treningih zasedel 5. in 12. mesto, medtem ko je njegov nizozemski ekipni kolega Verstappen pristal na 6. in 4.. Vendar sta oba trdila, da včeraj – zaradi takšnih in drugačnih razlogov – še nista pokazala vsega, kar zmoreta njuna bolida RB12. Zato verjameta, da se lahko vnovič potegujeta za uvrstitev med najboljšo trojico, s kančkom športne sreče in pomočjo dežja tudi za zmago.

V primeru novega podviga bi si Ricciardo spet natočil šampanjec v čevelj in pil iz njega (»Gre za 'običaj', ki si ga je izmislila skupina avstralskih deskarjev na valovih.«), vprašanje pa je, če bi se njegovi navijači znova slekli do spodnjic (z malezijsko zastavo) ter s petjem in plesanjem proslavljali Danielovo zmago, kot je to preteklo nedeljo v Sepangu počela deveterica Avstralcev.

Malezijskim policistom njihovo obnašanje ni bilo prav nič smešno, zaradi nespoštovanja njihove kulture so jih celo aretirali, v najhujšem primeru naj bi jim grozil zapor (do dveh let). Ricciardo se je zavzel zanje. »Seveda je treba spoštovati zakone v Maleziji, vendar jih ne bi smeli huje kaznovati. Iz tega so se nekaj naučili, zato česa podobnega ne bodo več ponovili,« je 27-letni Avstralec povedal za časnik Sydney Daily Telegraph.