Zgodovina v Assnu govori njemu v prid

Vodilni v SP Jorge Lorenzo pred jutrišnjo VN Nizozemske zamenjal zastopnika in trenerja.

Objavljeno
29. junij 2012 16.52
T. V., šport
T. V., šport
Assen - Vodilni v motociklističnem svetovnem prvenstvu Jorge Lorenzo je poskrbel za zanimiv uvod v dirko na sloviti progi na Nizozemskem. Tik pred prihodom se je namreč razšel z zastopnikom in najtesnejšim spremljevalcem njegovega vzpona Markom Hirschem, in to le 14 dni po obnovitvi pogodbe z Yamaho.

Kaj je botrovalo spremembi na njegovi športni poti, Španec sicer še ni razkril, se pa s tem začenja novo obdobje v njegovi karieri, v kateri je vzpon začel prav s selitvijo k Hirschu leta 2009. Španec je namreč v mlajših kategorijah sodeloval z nekdanjim dirkačem Danielom Amatriainom, od katerega se je ločil tik pred prvo eksplozijo rezultatov v moto gp in si tedaj nakopal nekaj težkih mesecev. Njegov nekdanji zastopnik namreč ni najbolje prenesel izgube varovanca in ga je še tedne nadlegoval z grožnjami in izsiljevanji. Ko pa ga je policija aretirala, se je moral zagovarjati tudi za izsiljevanje bratov Espargaro.

Njegov naslednik Hirsch je bil obenem Lorenzov trener, španski zvezdnik mu je pripisoval velike zasluge za svoj razcvet, njun razhod pa naj bi bil ta teden povsem sporazumen in prijateljski. Na prvem prostem treningu je bil Lorenzo tudi zanesljivo najhitrejši, včeraj popoldne ga je na vrhu zamenjal moštveni tekmec Ben Spies, a prvi pravi pokazatelj pred sobotno VN Nizozemske bo vendarle šele današnji uradni trening.

Lorenzo ima sicer na enem od najbolj klasičnih prizorišč SP odlično zgodovino, enkrat je zmagal v razredu do 125 ccm, dvakrat v razredu do 250 ccm in enkrat v kraljevskem razredu. Ali drugače: v zadnjih osmih letih le dvakrat ni stal na zmagovalnem odru.

»Assen in Brno sta po mojem prizorišči, na katerih sem največkrat slavil zmago. Na obeh se počutim zelo močnega, sem povsem osredotočen na svoj cilj in poln samozaupanja. Doslej nismo naredili veliko napak in smo na dobri poti proti naslovu svetovnega prvaka. Še vedno je eden od mojih glavnih ciljev, da sem na vsaki dirki na zmagovalnem odru, če se le da, prvi. Konfiguracija proge v Assnu za nameček ustreza mojemu načinu dirkanja in tudi našemu motorju,« Lorenzo ohranja izjemno dobro razpoloženje, četudi je pričakovati močan napad iz ozadja.

Spiesov uspeh niti ne bi bil tolikšno presenečenje, četudi se v tretjem letu nastopanja v moto gp ponaša z le šestimi stopničkami. Je pa edino zmago doslej dosegel prav lani v Assnu, zato z enakimi občutki kot Lorenzo deli navdušenje nad sedmim prizoriščem v letu 2012. »Že zato, ker je bila prva zmaga, bo tu zame vedno nekaj posebnega. Za mano je težak štart v sezono, a se mi zdi, da delam korak naprej in da se lahko spet potegujem za stopničke,« je dejal Spies. Odgovor je pričakovati tudi od Stonerja, ki počasi, a vztrajno povečuje zaostanek za že tri dirke neporaženim Lorenzom.

»Tresenje motorja je največji problem v tej sezoni. Ko smo končno odpravili težavo zadaj in ugotovili, kaj jo je povzročalo, je nov prednji del vse še poslabšal. Vsak korak, ki ga naredijo pri Bridgestonu, je za nas nov zaplet. Po drugi strani to povečuje izziv in če bi nam le uspelo bitko za naslov prvaka s tesno razliko pripeljati v končnico sezone, bi bil to za nas velik dosežek. Za zdaj se mi zdi, da se je vse zarotilo proti nam,« Stoner na drugi strani sicer ni najbolj zadovoljen, mu je pa jasno, da razlika 25 točk v tem zgodnjem obdobju sezone ne pomeni še prav ničesar. Še Daniel Pedrosa kot tretji v SP ima še vedno odprto pot, je pa res, da bi moral za preobrat kdaj klecniti tudi Lorenzo. Zadnje tedne se je to zdelo nemogoče.