Življenjski slog ostaja enak

Lewis Hamilton v formuli 1 brani naslov, toda letos še ni zmagal. Za vodilnim Nicom Rosbergom zaostaja za 36 točk.

Objavljeno
30. april 2016 11.13
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec
Soči – V kolikor je dirkač Mercedesa Nico Rosberg največji junak nove sezone formule 1, imajo v isti ekipi tudi največjega osmoljenca. To je Lewis Hamilton, lanski in predlanski svetovni prvak, ki za moštvenim tekmecem po treh dirkah zaostaja že za 36 točk. Oba sta bila najhitrejša na včerajšnjih prostih treningih.

»To je ogromna razlika. 36 točk je resnično veliko, več kot samo ena dirka. Toda po drugi strani lahko rečem tudi tako – v povprečju moram na vsaki dirki do konca leta nadoknaditi dve točki. To pa spet ni tako veliko,« je v Sočiju pred četrto letošnjo dirko za VN Rusije govoril Lewis Hamilton, ki ga do konca sezone čaka še 18 preizkušenj. »Dokler je mogoče, ni nič nemogoče. Dirkam že več kot 23 let, zato sem se spopadel že z veliko izzivi. Nekateri so bili celo večji kot letošnji zaostanek,« je pristavil.

Hamilton je v Rusijo prišel z mešanimi občutki. Na dirkališču v Sočiju je dobil obe dosedanji dirki, toda letos še ni stal na najvišji stopnički. Na računu ima drugo, tretje in sedmo mesto. Na uvodnih dveh dirkah je brez zmage ostal zaradi slabega štarta (Avstralija in Bahrajn), na zadnji dirki na Kitajskem je imel tehnične težave. »Čutim pritisk, saj zaostanka ne smem povečati. Nikoli pa ne veš, kaj se bo dogodilo. Lahko bo celo slabše kot do zdaj,« je rekel Hamilton. »Veliko pozornosti sem posvetil boljšemu štartu. Upam, da bom imel v Rusiji bolj tekoče dirkanje od štarta do cilja.«

Še malce slabše volje je Hamilton tudi zaradi smrti glasbenika Princa. Britanski dirkač ima v lasti celo kitaro ameriškega umetnika. »Še vedno je bil zelo mlad, zato bi lahko ustvaril še precej odlične glasbe. Njegova kitara je ena najpomembnejših stvari v mojem domu. Že pred tem je ne bi dal naprej za nič na svetu, zdaj še toliko bolj. Na njo še nisem igral, saj imam raje akustične kitare, ta pa je električna,« se je razgovoril Hamilton.

Britanec je nedavno sodeloval tudi na prireditvi revije Time, saj je bil izbran med sto najbolj vplivnih ljudi na svetu. Morda ima Hamilton težave na dirkališčih prav zaradi raznolikega zasebnega življenja, saj precej časa porabi za dogodke, ki nimajo povezave s formulo 1. Svojega obnašanja ni spremenil niti po slabem začetku sezone 2016. »Da sem na seznamu revije Time, je zame velika čast. Še toliko bolj, ker ga sestavljajo v Združenih državah Amerike, saj tam formula 1 ni pomemben šport. Imel sem tudi priložnost, da sem spoznal številne navdušujoče ljudi,« je povedal Hamilton. Že večkrat pred tem je sicer zatrdil, da življenjskega sloga ne bo spreminjal.

Tudi v Rusiji kaže dobro pripravljenost Nico Rosberg. Nemški dirkač je s tremi uvodnimi zmagami izenačil dosežek Michaela Schumacherja iz leta 2004, skupno pa je četrti dirkač v zgodovini formule 1 s šestimi zaporednimi zmagami; tri ima namreč še iz zaključka lanske sezone. »Ne razmišljam, da imam šest zaporednih zmag. Pomembne so le letošnje tri, saj edine nekaj štejejo. Lanske tri mi niso v nobeno korist,« je rekel Rosberg. »Letos sem hiter, toda glavni nasprotniki so imeli nekaj težav. Pripravljen moram biti na njihovo vrnitev. Tudi Lewis bo letos še zelo nevaren, prav tako vsega potenciala niso pokazali pri Ferrariju. Nič me ni strah, skušam biti le previden in realen,« je pristavil Rosberg. V kolikor bo Nemec letos resnično osvojil naslov svetovnega prvaka, bo ponovil dosežek očeta Kekeja Rosberga iz leta 1982.

Rosberg je hitrost potrdil tudi na prvem prostem treningu v Sočiju, Hamilton pa je odgovoril z najhitrejšim časom na drugem. Toda pomemben pokazatelj, koliko se lahko še zaplete letošnje svetovno prvenstvo, bo jutrišnja dirka (ob 14. uri). A.V.