ACH Volley ni vzel vsega, kar bi lahko

Pred nadaljevanjem lige prvakov bodo morali odbojkarji ACH Volleyja močno okrepiti blok.

Objavljeno
25. oktober 2013 11.07
Janez Porenta, šport
Janez Porenta, šport

Ljubljana – Uvodni poraz odbojkarjev ACH Volleyja v ligi prvakov v Piacenzi ni tragičen, čeprav ostaja nekaj grenkega priokusa. »Upam, da bomo vzeli, kar bo za vzeti,« je pred tekmo poudarjal Matija Pleško. Žal niso, v igri je bilo dejansko več, kot so Ljubljančani iztržili.

Kljub porazu slovenskim prvakom ni česa očitati. Favoriziranega tekmeca so se lotili moško, brez strahospoštovanja, neobremenjeno. Izkušene ekipe, kakršna je Piacenza, potrebujejo le eno akcijo, da zapečatijo niz sebi v prid. Ljubljančani so imeli na dosegu roke (najmanj) točko, ki bi bila zlata vredna pred nadaljevanjem, ker pa ponujene priložnosti niso izkoristili, so jim prekaljeni gostitelji vrnili z dvojno mero. »Superveterana« Samueleja Papija domala cel dvoboj ni bilo nikjer, v ključnih trenutkih pa je prispeval zadnji dve točki na tekmi in trenerju Luci Montiju vrnil za izkazano zaupanje.

Mladi strokovnjak na ljubljanski klopi Luka Slabe se za takšno taktiko z Matijo Pleškom ni odločil, saj je 37-letnega veterana pustil na klopi, prednost pa ponudil mlajšemu in višjemu Janu Pokeršniku, kar je ob pomanjkanju višine pri ACH Volleyju povsem razumljivo. Trema ob prvem pravem stiku z evropsko klubsko elito je naredila svoje, Jan je bil s šestimi napakami najšibkejši člen pri sprejemu (resda je nanj letela celo več kot polovica vseh žog s tekmečevega servisa), pa tudi v napadu (manj kot tretjinski učinek, petkrat blokiran). Po drugi strani pa je bil ob Milanu Rašiću najboljši izvajalec začetnih udarcev v ljubljanskem moštvu in z dvema uspešnima blokoma tudi najuspešnejši ob mreži.

Prav blok je trenutna rakava rana ljubljanskega moštva. Na vprašanje, kako jo odpraviti, je bil Slabe odrezav: »Zgolj s še več treninga!« Že ob sobotnem tivolskem interligaškem porazu s Posojilnico Dob je bila igra ob mreži premalo prepričljiva, v Piacenzi pa sploh. Končna bilanca: pičli trije bloki (torej le eden na vsakih 33 napadov tekmecev), pa niti enega nista prispevala blokerja! Tudi pri penalih sta se lahko Rašić in Matej Vidič veliko naučila od Piacenzine blokerske naveze Robertlandy Simon-Alessandro Fei, ki je izkoristila kar 22 od 26 izvajanih prvih tempov, kar je neverjetni 85-odstotni učinek.

Na še eno težavo Slabetove čete pa je opozoril kapetan Andrej Flajs: »Za vsako vknjiženo točko smo se morali pošteno potruditi, medtem ko so nasprotniki do točk prihajali lažje, predvsem v uvodnem in tretjem nizu. Ne bi jim smeli dovoliti, da so tudi na svoj manj udaren servis dosegali točke.« Ob Flajsu velja pohvaliti še brezmadežnega libera Aleša Fabjana, podajalca Gregorja Ropreta in predvsem rezervnega korektorja, levorokega Janka Breganta, ki se ni ustrašil ognjenega krsta med evropsko elito in je bil s 13 točkami ob več kot polovičnem napadalnem izkoristku celo najučinkovitejši mož Ljubljančanov, pa čeprav je igral le dobro polovico tekme.