ACH Volley po senzacijo ob vrnitvi v Tivoli

Danes ob 20. uri slovenski šampion v prvi domači tekmi nove sezone lige prvakov gosti favorizirani Rzeszow.

Objavljeno
19. november 2014 10.24
Ach-Panvita Ljubljana 1.10. 2014
Janez Porenta, šport
Janez Porenta, šport
Ljubljana – Po štirih sezonah v Stožicah se slovenski šampioni, odbojkarji ACH Volleyja, tudi na tekmah lige prvakov vračajo v svoje pravo gnezdo – v Tivoli, kjer sicer trenirajo in igrajo dvoboje v vseh preostalih tekmovanjih. Ljubljančani bi radi vrnitev začinili s senzacionalno zmago v 2. kolu skupine C nad favoriziranim Rzeszowom.

Govor je sicer o tem, da naj bi izbranci trenerja Tomija Šmuca pod Rožnikom spravili pod streho zgolj dva obračuna elitnega klubskega tekmovanja stare celine, nato pa naj bi se vrnili v (dotlej zasedene) Stožice. A glede na to, da tako igralci kot strokovni štab v en glas trobijo o smiselnosti nastopanja v Tivoliju, se kaj lahko zgodi, da ta ostane njihov dom do konca sezone lige prvakov.

ACH Volley ima doslej s poljskimi tekmeci v LP že precej izkušenj, v sedmih medsebojnih dvobojih je vpisal eno zmago, vendar pa je proti vsem trem moštvom iz udarne poljske klubske četverice (Jastrzebski, Rzeszow, Skra Belchatow) vsaj po enkrat izvlekel vsaj točko. V sezoni 2009/10, v kateri je klub dosegel svoj z naskokom največji uspeh s prebojem na zaključni turnir četverice v Lodzu, se je slovenski prvak dvakrat pomeril tudi z današnjim tekmecem, na Poljskem je pokleknil šele po petih nizih, v Tivoliju pa z 1:3. Iz tedanje zasedbe Rzeszowa so v igralskem kadru Rzeszowa danes še trije obrazi, pri ACH Volleyju pa zgolj kapetan Andrej Flajs.

Ljubljančani so uvodoma pokleknili pred Berlinom, medtem ko so Poljaki s parketa brez oddanega niza odpihnili močno okrepljeno Budvansko rivijero. Nihče v domačem taboru si torej ne zatiska oči, kdo je v tej tekmi v vlogi nespornega favorita. »Rzeszow je strašna ekipa z nadvse kakovostnimi tujci in domačimi reprezentanti. Na Poljskem so doma svetovni prvaki, tamkajšnja liga je tudi ena najmočnejših v Evropi. Zavedamo se, da nas torej čaka izjemno zahteven zalogaj, a mi gremo – pa naj se sliši še tako nenavadno – po zmago. Ta bi bila presenečenje, a z belo zastavo v dvoboj zagotovo ne bomo šli,« poudarja trener Tomi Šmuc.

Še vedno ne bo mogel računati na poškodovanega reprezentančnega sprejemalca Jana Klobučarja, ki je začel trenirati po individualnem programu, z njegovo vrnitvijo pa v klubu ne želijo prehitevati. »Trenutno je naš urnik nabito poln, saj imamo preobilje tekem v obeh domačih tekmovanjih, zato smo se na Rzeszow začeli pripravljati šele v nedeljo, zaradi pomembnosti dvoboja pa fantje niso imeli niti dneva počitka,« je dodal nekdanji reprezentančni podajalec, ki se v primerjavi s predhodnikom Luko Slabetom poslužuje povsem drugačnih priprav na obračune: te so namreč kratke, fantje pa dobijo zgolj ključne nujno potrebne informacije o tekmecih. Naposled je Šmuc spregovoril še o treh tujcih v kadru: »Za zdaj sem z njimi zadovoljen, prav na takšnih tekmah pa lahko najbolj elegantno demantirajo moje napovedi izpred sezone, češ da ne bodo ključni dejavnik.«