ACH Volley prepričljivo odprl polfinale, Calcit s težavami

Odbojkarji ACH Volleyja so v prvi tekmi polfinala DP premagali Panvito Pomgrad s 3:0, Calcit je bil s 3:2 boljši od Salonita.

Objavljeno
01. april 2015 23.26
odbojka
Š. Ro., Delo.si, STA
Š. Ro., Delo.si, STA

Ljubljana - Odbojkarji ACH Volleyja so z zanesljivo zmago začeli polfinalne boje v državnem prvenstvu. V ponovitvi lanskega finala so s 3:0 v nizih premagali Pamvito Pomgrad. V drugi polfinalni tekmi je Calcit Volleybal s 3:2 premagal Salonit Anhovo.

Zmagovalec obračuna med Ljubljančani in Prekmurci je bil na papirju praktično znan že pred začetkom, saj so gosti nastopili brez poškodovanega (koleno) Dejana Pelemiša, kar se jim je poznalo predvsem v napadalnih akcijah. A kljub temu večji del tekme niso bili v podrejenem položaju, imeli so celo svoje priložnosti za ugodnejši izid, v prvem nizu so zapravili zaključno žogo za zmago, v drugem pa visoko vodstvo.

Gostje so tekmo začeli pogumno, na drugi stani pa Ljubljančani zaspano. Že v uvodnih minutah sta Uroš Pavlović in Gorazd Flisar dosegla dve blok točki, tako da so gosti vodili s 5:2. Toda prvaki so odgovorili na podoben, a še bolj učinkovit način. Do vodstva s 14:10 so dosegli kar šest blok točk, s prvim tempom Maria Koncilje pa so povedli tudi s 15:10. V prvem delu prvega niza je napad gostov slonel predvsem na akcijah Aljoše Bogožalca, ko so točke začeli nabirati tudi drugi, se je tudi rezultat izboljševal.

Osrednje ime zaključka prvega niza je bil Jernej Detela. S svojimi servisi je bil najzaslužnejši, da so Prekmurci tekmece ujeli, v napadu je svoji ekipi priboril tudi prvo zaključno žogo, potem ko so domači nekako ubranili njegov odličen servis, pa je storil začetniško napako, žoga se mu je izmuznila prek roke. Sledil je dvojni blok Erik Mochalskega in Jana Kozamernika, nato pa še napaka Flisarja in Ljubljančani so se izvlekli.

Prav tako kot so se izvlekli v drugem nizu, ki sta ga spet odlično začela Bogožalec in Detela. Po njuni odlični igri so gosti povedli z 11:6, s petimi točkami razlike so vodili tudi pri izidu 13:18. Vmes je domači trener Bogdan Kotnik zamenjal podajalca, namesto Matije Jereba je v igro vstopil Michal Kozlowski, namesto Andreja Flajsa pa je na mestu sprejemalca zaigral Matija Pleško, kar je prebudilo zaspano domačo ekipo. Gostom je nekoliko zaškripalo pri sprejemu servisov Jana Klobučarja, domačim je uspel delni izid 9:2, Kozamernik je z blokom izid izenačil na 20:20, Klobučar je svojo ekipo popeljal v vodstvo, niz pa je z asom, ki jih na tekmi ni bilo veliko (po dva na vsaki strani) končal Kozamernik.

Prekmurci so se nato v tretjem nizu še upirali do izida 5:5, a je po servisih Koncilje ACH dosegel pet točk zaporedoma, od tega je dve z bloki prispeval Klobučar. Panvita je za kratek čas še vzpostavila ravnotežje, toda nato ji je zmanjkalo moči in volje, da bi lahko ogrozila domačo zmago.

Kamničani šele po petih nizih

V drugem polfinalu je Calcit s 3:2 premagal Salonit in se tako le mukoma prebil skozi prvo tekmo. Kamničani so bili sicer zaradi štirih zmag v letošnji sezoni v vlogi favorita, a so prvi polfinalni dvoboj začeli brez poškodovanih Domna Kotnika (gleženj) in Žige Šterna (prst na roki), tako da sta na sprejemalskem mestu zaigrala Andrej Štembergar Zupan in mladinski reprezentant Sergej Drobnič. Manj težav s sestavo ekipe so imeli Kanalci, ki vse od finala pokala Slovenije igrajo brez Darja Savičića, vse druge pa ima trener na razpolago.

Začetek tekme je pripadel domačim, toda gostje so hitro vzpostavili ravnotežje, po drugem tehničnem odmoru in asu Čabarkape so povedli s 17:14. Prednost so še povečali po bloku Israela Dos Santosa, zaostanka s 17:21 domači niso več mogli nadoknaditi. Povsem drugače pa so zaigrali v drugem nizu. Do drugega tehničnega odmora so Kamničani, ki so od mreže spravili Čabarkapo, z odlično igro v bloku spravljali v obup kanalske napadalce in nanj odšli že s prednostjo šestih točk. Ko je Štembergar Zupan z asom za svojo ekipo dosegel 23. točko, je bil niz odločen, kajti Kanalci so za domačini zaostajali že osem točk.

Tretji niz so bolje začeli gostje, ki so naredili manj napak na servisu in ob prvem tehničnem odmoru imeli tri točke prednosti. V še večjih težavah so bili domači odbojkarji po novi točki Dos Santosa, kajti Salonit jim je pobegnil za štiri točke (9:5), kar je Brumna prisililo k prvemu polminutnemu odmoru, kmalu zatem, ob zaostanku šestih točk (7:13), pa še k drugemu. Blok, ki je bil v drugem nizu močno orožje kamniške ekipe, ni bil več tako visok, Kamničanom v tem obdobju niso uspevali tudi drugi elementi, posledica je bila, da so v nizu osvojili vsega 13 točk in se s tem znašli v neugodnem položaju.

A so se iz njega znali rešiti. V drugem delu četrtega niza so zaigrali kot prerojeni, povedli z 21:13, s tem pa si priborili podaljšano igro. V njem se je gostujoči trener Leon Schilling po bloku Stavbarja in zaostanku dveh točk (0:2) takoj odločil za polminutni odmor, a mu ni veliko pomagal, saj so domači po novi točki Tončka Šterna povedli s 4:0. Schilling je vzel še svoj drugi polminutni odmor, vendar so po bloku Novljana Kamničani na menjavo strani odšli s prednostjo štirih točk. Z dvema zaporednima točkama po menjavi strani so svojo prednost povečali na šest točk, kar jim je zadostovalo za zmago, čeprav so se jim Kanalci na servis Česnika in točki Okrogliča približali le na dve točki zaostanka (9:11).