Ajda Novak svetovna prvakinja, Slovencem štiri kolajne

Na reki Nantahala v Severni Karolini je kajakašica na divjih vodah Ajda Novak osvojila zlato v klasičnem spustu.

Objavljeno
05. avgust 2015 13.10
uho_novak
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Charlotte - Na svetovnem prvenstvu za mladince in mlajše člane v spustu na divjih vodah, ki ta teden poteka v Severni Karolini, je slovenska reprezentanca razveselila že uvodni dan. Kajakašica Ajda Novak je med mlajšimi članicami priveslala do naslova svetovne prvakinje v klasičnem spustu.

Članica KKK Ljubljana je svojo nalogo na reki Nantahala opravila odlično. Čeprav se sicer posveča predvsem slalomu in se šele v zadnjem trenutku odločila za nastop, je v klasičnem spustu za seboj pustila vrsto odličnih tekmovalk, ki segajo po najvišjih mestih tudi v članski konkurenci v spustu na divjih vodah. Od drugouvrščene Francozinje Manon Hostens je bila sicer hitrejša le za stotinko sekunde. Bron je pripadel Švicarki Melanie Mathys, ki pa je zaostala že za skoraj devet sekund in pol.

Zbirko kolajn je obogatil kajakaš Maks Frančeškin, ki je v konkurenci kajakašev do 23 let premoč priznal le nemškemu reprezentantu Marcelu Pauflerju. Slednji je Frančeškina, ki se je v zadnjih sezonah posvečal predvsem sprintu na mirnih vodah, prehitel za pet sekund. Tudi tretje mesto je pripadlo nemškemu kajakašu, in sicer Finnu Hartsteinu. Na tekmi je nastopil tudi Vid Debeljak, ki je zasedel enajsto mesto, precej več pa pričakuje od nastopa v sprinterski preizkušnji, kjer je letos na članskem svetovnem prvenstvu osvojil bron.

Srebro sta osvojila tudi Peter Žnidaršič in Luka Žganjar med dvojci. Časovne razlike med dvojci so bile v cilju precejšnje, saj sta Slovenca za novima svetovnima prvakoma Jelinekom in Kristekom s Češke zaostala za več kot 19 sekund, medtem ko sta bila tretjeuvrščena Francoza Leduc in Zouggari v cilju počasnejša za več kot 25 sekund.

V konkurenci mladincev je na zmagovalni oder priveslal še kajakaš Tim Novak, ki je bil tretji. V cilju je imel devet sekund zaostanka za svetovnim prvakom Adamom Neubertom s Češke. Srebrno kolajno si je priveslal Nemec Sven Paufler. Blizu najboljšim je bil tudi drugi mladinec na prvenstvu Anže Urankar, ki je zasedel končno šesto mesto.