Alberto Contador se je uštel

Ameriški kolesar Andrew Talansky do velike zmage v Franciji na Kriteriju Dauphine.

Objavljeno
16. junij 2014 12.06
V. D., šport
V. D., šport
Courchevel – Razplet Kriterija Dauphine bi lahko opisali s staro ljudsko resnico: kjer se prepirata dva, tretji dobiček ima. Medtem ko sta se Alberto Contador in Chris Froome prerekala, kdo bo sledil ubežni skupini, si je Andrew Talansky v zadnji etapi prikolesaril zmagovito prednost.

Američan je igral na edino možno zmagovito kombinacijo in se s klubskim kolegom Ryderjem Hesjedalom priključil močni ubežni skupini. Contador, ki je ves čas udobno kolesaril v glavnini, je prepozno ugotovil, da utegne biti beg usoden za njegovo majico vodilnega. Dobrih 23 km pred ciljem je pustil utrujenega Frooma in se podal v lov, a prepozno. Na koncu je ostal prekratek za slabe pol minute. Španec pravi, da ni razočaran, ker je pravzaprav naredil podvig in zmanjšal razliko za dve minute. »Nisem razočaran, ker sem opravil odlično generalko za Tour. V zaključne priprave grem zelo samozavesten. Talansky je sicer odličen kolesar, ob sebi pa ima zelo močno moštvo,« je komentiral Contador, ki po vsem videnem zdaj velja za prvega favorita Toura. V obeh zaključnih etapah v Alpah je pokazal vse odlike, zaradi katerih je v minulih letih že dvakrat zmagal na največji dirki na svetu. Petindvajsetletni Američan iz Floride pravi, da mu je zmaga poplačala ves trud v karieri, vendar pa ga ne uvršča med favorite francoske pentlje, ki bo seveda povsem drugačna dirka.

Špilaku še ena zmaga za zeleno mizo?

Froome je doživel zelo boleč poraz. Najprej mu je majico zlahka na dveh zaključnih vzponih v kraljevski etapi slekel Contador, v zadnji pa je doživel kalvarijo in zaostal za pet minut. Na koncu ga je prehitel tudi Kristjan Koren, ki je bil v ubežni skupini, saj je na zadnjem vzponu imel dovolj moči, da je prikolesaril v cilj dvanajsti. V Skyju polom v zadnjih dveh etapah pripisujejo poškodbi po padcu. Nad lanskim zmagovalcem Toura pa visi dopinška afera. Pred dirko Po Romandiji je namreč z zdravniškim dovoljenjem zaužil prepovedano učinkovino prednizolon (kortikosteroid). Francoski zdravnik Guillaume Gerard trdi, da UCI ne bi smela dati dovoljenja, prav tako pa tudi Froome ne bi smel nastopiti, če je bil že tako bolan, da je moral zaužiti prepovedano snov. Kakorkoli že, s Froomovimi zdravili se ukvarja zdaj WADA. Če bodo zmago Britancu odvzeli, bo prvo mesto še drugič za zeleno mizo osvojil sicer drugouvrščeni Simon Špilak. Pred štirimi leti je zmagal po tem, ko so zaradi vpletenosti v dopinško afero diskvalificirali Alejandra Valverdeja.