Anja na OI tudi za ceno tega, da je v London ne bo

Zdravje vodilne slovenske plavalne reprezentantke Anje Klinar ni brezhibno.

Objavljeno
03. februar 2016 19.37
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič

Radovljica – Plavalci so sezoni v 25-metrskih bazenih bolj kot ne pomahali v slovo že po decembrskem evropskem prvenstvu, pred dnevi so se nato pomerili še za domače zimske naslove, zdaj pozornost že usmerjajo k pripravam za poletno sezono. Selektor Miha Potočnik v domači Radovljici vodi trening treh reprezentantov, kmalu se bodo udarni aduti slovenskega plavanja odpravili na višinske priprave v tujino.

Če gre soditi po včeraj videnem ob radovljiškem bazenu, kjer desetkrat na teden v vodi, ob tem pa še trikrat s kondicijskim trenerjem Juretom Drakslarjem vadi klubska trojica reprezentantov – Anja Klinar, Špela Perše, Robert Žbogar –, gre vse po načrtih. Resda le pri Klinarjevi, najuspešnejši slovenski plavalki zadnjih let, že od vrnitve z EP v kratkem bazenu zaradi ponavljajočih se zdravstvenih težav program ni brezhiben, toda vadi po prilagojenih notah in verjame, da bo za OI – tudi za ceno povprečnega nastopa na EP ali celo odsotnosti v Londonu – pripravljena na najvišji ravni. Normi za Rio imata med slovenskimi reprezentanti Damir Dugonjić in Anja Klinar, po selektorjevem mnenju je vozovnici zelo blizu tudi Tjaša Oder.

»Res je le še vprašanje časa, kdaj bo dosegla normo, saj se je v zadnjih tednih, tudi že v 25-metrskem bazenu, izkazala z zelo dobrim plavanjem. Prekinila je študij v ZDA, se vrnila domov na Ravne in zdaj vso pozornost namenja treningu,« je omenil Potočnik, ki sicer na letalu za Brazilijo pričakuje še koga od slovenskih plavalcev, torej ne le Dugonjića, Klinarjeve in – kot kaže – Odrove. Rok za temeljne norme za OI se bo iztekel v maju, saj jih bodo plavalci lahko lovili na EP in nato tik po vrnitvi iz Londona še na domačem šampionatu v Kranju, na posebna vabila MOK pa bo nato treba čakati še do srede julija. Drugače je le pri maratonski plavalki Špeli Perše, ki se je uvrstila na olimpijsko kvalifikacijsko tekmo, junija v Setubalu na Portugalskem. »Nedvomno se bom poskusila kar najbolje pripraviti. Zato sem nazadnje tudi preživela tri tedne na pripravah v Magdeburgu z nemško reprezentanco v maratonskem plavanju,« je omenila.

Za Anjo Klinar, ki je nazadnje poraz na DP proti Janji Šegel, novemu velikemu upu iz ravenskega bazena, ni potrl, ostajata udarni disciplini 400 m prosto in 400 m mešano. »V nekaterih krajših disciplinah pa ne tekmujem prav pogosto, dobro je seveda, da je v Sloveniji konkurenca,« je omenila med odštevanjem do svojih že četrtih olimpijskih iger zapored. Robert Žbogar si brazilskega vizuma še ni priplaval, nanj bo meril na EP, po osmih domačih naslovih pred dnevi v Mariboru ne zganja evforije.

Omenjeni trije plavalci ter Mariborčan Martin Bau bodo od 21. marca do 14. aprila na višinskih pripravah v Flagstaffu (ZDA), tam bodo tudi japonski in madžarski olimpijci, drugi člani udarne slovenske vrste, predvsem z močnim koroškim zastopstvom, pa bodo na višinskih pripravah v Južni Afriki, od 31. marca do 21. aprila.