Anja Osterman prva slovenska finalistka

Slovenske barve na EP v šprintu na mirnih vodah zastopajo še Zakrajšek, dvosed Apollonio-Blaževič in parakajakaš Fabčič.

Objavljeno
01. maj 2015 20.10
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Račice - Medtem ko slovenske slalomiste na divjih vodah jutri čaka državno prvenstvo v Solkanu, na katerem bodo za povečano konkurenco poskrbeli gostje iz Italije, pa se kajakaši in kanuisti v šprintu na mirnih vodah od danes do nedelje merijo na evropskem prvenstvu v Račicah na Češkem, na katerem so prireditelji danes pod streho spravili predtekmovanja in polfinale.

Med kajakašicami v enosedu na 1000-metrski razdalji se je zadosti uspešen nastop posrečil Anji Osterman, ki je v polfinalnem nastopu zabeležila čas 4:02,936 in zasedla drugo mesto, za 48 stotink je zaostala edinole za Čehinjo Anno Kožiškovo. Tretje mesto je s precejšnjim zaostankom skoraj sekunde in pol zasedla Madžarka Ramona Farkasdi. Pred tem je 22-letna Ostermanova, ki je na lanski preizkušnji za svetovni pokal na tem prizorišču zasedla dvanajsto mesto, v predtekmovanju končala na četrtem mestu v drugi skupini (od dveh).

Slabše se je Ostermanova odrezala na polovični razdalji, na kateri je v kvalifikacijah celo vpisala drugi dosežek, v polfinalu pa zasedla »zgolj« osmo mesto in izpadla. »Po kvalifikacijah na 1000 metrov mi je bilo jasno, da finale A ni nedosegljiv, če se zelo potrudim, dodaten zagon pa sem dobila še z drugim mestom v kvalifikacijah na 500 metrov. V polfinalu sem zbrano veslala od štarta do cilja, kajak je lepo tekel, zavesljaji do bili dolgi, ves čas sem bila druga ali tretja, tako da sem hitrost kajaka skušala obdržati do cilja. Posrečilo se mi je, super zadovoljna sem,« se je smejalo Anji.

Osmoljenec v slovenskem taboru je bil kajakaški prvak Jošt Zakrajšek, ki je na 1000-metrski razdalji finale v predtekmovanju zgrešil za eno mesto, nato pa tudi v polfinalu s četrtim mestom pristal na prvem položaju, ki vodi v finale B. Do tretjeuvrščenega Srba Dejana Pajića ga je ločila sekunda in pol. V dodatne boje sta morala tudi Alan Apollonio in Simon Blaževič v razredu K2. Na 500 metrov sta v polfinalu zasedla peto, na 1000 metrov pa osmo mesto.

S svojim nastopom pa je bil lahko zelo zadovoljen tudi parakajakaš Dejan Fabčič, ki je v svoji kvalifikacijski skupini na 200 metrov premoč priznal le Rusu Viktorju Potaninu in Italijanu Federicu Mancarelli, ki pa so ga naknadno diskvalificirali, s čimer je slovenski reprezentant zasedel drugo mesto in napredoval naravnost v finale, kjer bo lovil svoj najboljši dosežek doslej na prvenstvih.

Finalni boji se začnejo jutri na 1000-metrski razdalji, na polovični distanci pa se bodo finalisti udarili v nedeljo.