Atletsko EP: Ratejeva in Šutejeva danes v finalu, Kozmus v kvalifikacijah

Martina Ratej: Ne obremenjujem se z uvrstitvijo, želim si dobro daljavo, morebitna kolajna bo nagrada.

Objavljeno
14. avgust 2014 10.41
ATHLETICS/
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Zürich - Za slovensko odpravo bo današnji dan evropskega prvenstva v Zürichu nadvse zanimiv, saj bo Martina Ratej od 20.40 naprej v finalu meta kopja lovila odličje. Ob njej bo že ob 19.19 finalni nastop začela skakalka s palico Tina Šutej, naskok na svoje prvo odličje s prvenstev stare celine pa bo ob 10.07 v kvalifikacijah meta kladiva začel tudi Primož Kozmus. »Na treningih sem iskal zadnje prave občutke, metal sem tudi 75 metrov, vendar še vedno z mešanimi občutki. Skrbi me še ne, na silo lahko vržem 77 do 78 metrov, težave so večje daljave, za katere bo treba tehnično dobro izvesti met, da pride do večje sile in hitrosti. Mislim, da bo 74 metrov dovolj za finale,« napoveduje Kozmus.

Ratejeva je sicer kvalifikacije opravila s prvo daljavo, v tej sezoni pa izmed favoritinj ni snela skalpa zgolj še svetovni rekorderki, Čehinji Barbori Špotakovi. Kljub vsemu se ne želi postavljati v vlogo resne kandidatke za zmagovalni oder v svojem tretjem nastopu na Letzigrundu. »V finalu bo treba prikazati dober met. Trenirala sem v vseh razmerah, pripravljena sem tudi na dež. Ne obremenjujem se z uvrstitvijo, želim si dobro daljavo, morebitna kolajna bo nagrada,« poudarja Ratejeva.

Šutejeva se je v finale prebila z desetim rezultatom kvalifkacij, zadovoljna pa je bila tudi s preostalimi svojimi skoki, posebno z zadnjim na 445 centimetrih. Ta je bil, po njenih besedah, najlepši med vsemi in obetavna popotnica za finale. »Čutila sem tek in skok kot v zimski dvoranski sezoni. Želim si, da bi ga prenesla tudi v finale in z njim začela. Upam, da se mi posreči popraviti državni rekord. Pred kvalifikacijami sem čutila nekaj psihičnega pritiska, vendar pa je v reprezentanci še nekaj atletov, na katerih je pritisk še večji,« je pojasnila Šutejeva.

Ob 11.10 bosta v uvodnem kolu kvalifikacij teka na 200 metrov slovenske barve branili Sabina Veit in Kristina Žumer, njen brat Jan bo ob 12.05 udeleženec prvega kola teka na enaki razdalji med moškimi, od 17.30 pa bo v prvi skupini meta kopja kvalifikacije začel tudi Matija Kranjc.

Gledalci bodo sicer danes videli šest končnih odločitev, ob obeh »slovenskih« še v ženski hitri hoji na 20 kilometrov (ob 9.10) ter moškem troskoku (20.10) in tekih na 3000 metrov z zaprekami (20.45) in 110 metrov z ovirami (21.50).