Atletsko SP: Martina Ratej, Marina Tomić in Jan Žumer že izpadli

Konec slovenskih nastopov na 14. atletskem svetovnem prvenstvu v Moskvi, danes najbolj razočarana metalka kopja Martina Ratej.

Objavljeno
16. avgust 2013 10.43
ATHLETICS-WORLD/
Saša Verčič, šport; J. P., Delo.si
Saša Verčič, šport; J. P., Delo.si

Moskva - Med trojico slovenskih atletov, ki so danes nastopili na 14. svetovnem prvenstvu v Moskvi, je prva na stezo štadiona Lužniki stopila Marina Tomić, a tudi nadvse hitro sklenila svojo rusko epizodo, saj ji je spodletel preboj v polfinale. V prvem krogu teka na 100 m z ovirami je namreč s časom 13,26, ki je daleč od njenega osebnega rekorda (12,94), zasedla 25. mesto in izpadla iz nadaljnjega tekmovanja. Najhitrejša kvalifikantka je bila Američanka Brianna Rollins (12,55).

»Hitro sem se pognala s štarta in prišla preblizu prvi oviri, zato sem jo podrla, kar je bil že prvi udarec. Nato sem sicer dobro stopnjevala ritem, a zadela še eno oviro, dve napaki pa sta bili vsekakor preveč za napredovanje v polfinale. Sicer sam preboj skozi prvi krog ni bil prioriteta, bolj sem si želela dober čas, vendar pa rezultat žal niti približno ni bil na ravni zadnjih, kar seveda je razočaranje,« je po nastopu zmajevala z glavo 30-letna Tomićeva.

Od polfinala v teku na 200 m je bil še precej bolj oddaljen Jan Žumer, ki je s časom 21,35 vpisal skupno 42. rezultat. Njegov cilj je bil izboljšanje osebnega rekorda, ki pa mu ni bil niti blizu: v Ljubljani je namreč letos tekel 20,59, sedem stotink hitreje kot v današnjem prvem krogu Jamajčan Usain Bolt, ki se je kljub šele 21. času sprehodil v polfinale kot zmagovalec zadnjega kvalifikacijskega teka, generalno sta bila najhitrejša Britanec Adam Gemili in Južnoafričan Anaso Jobodwana (20,17).

»Imel sem fenomenalno skupino, odlično stezo, v bistvu je bilo vse pripravljeno, da se uvrstim naprej, saj je imel tretji čas 20,85, a po 50 metrih sem začutil močno bolečino v zadnji stegenski mišici. Razmišljal sem o odstopu, a tekel do konca, končalo pa se je klavrno. Res škoda,« se zamujene priložnosti zaveda Žumer.

Še najbolj pa je bila razočarana Martina Ratej, ki je v metu kopja pričakovala uvrstitev v finale, a se ni izšlo. Zmagovalka letošnjih sredozemskih iger v Mersinu ni presegla meje 60 metrov, njeno kopje je pristalo pri 57,95 m, kar je bil 20. izid kvalifikacij. Za uvrstitev v udarno dvanajsterico bi morala vreči vsaj 60,39 m, najboljša v kvalifikacijah pa je bila domača adutinja Marija Abakumova (69,09).

»Kvalifikacije se seveda niti približno niso razpletele po željah. Toliko izkušenj imam z velikih tekem, pa niti skozi prvo sito nisem prišla. To je veliko razočaranje, vprašanje pa je, kako to rešiti, da bom spet tekmovalka, kot sem bila v preteklosti. Vso sezono sem delala za to tekmo, zdaj pa odletela v kvalifikacijah. To je zame velik poraz, treba bo premisliti, kako naprej,« ni skrivala razočaranja Ratejeva.

S tem je slovenskih nastopov v Moskvi konec.