Bau dobil dvoboj s Colbertaldom, Žbogarju dva naslova

Na plavalnem mitingu na Ravnah na Koroškem je Martin Bau na 400 metrov prosto premagal Italijana Federica Colbertalda.

Objavljeno
23. marec 2014 18.59
Posodobljeno
23. marec 2014 19.11
Plavanje
M. Ž., Delo.si, STA
M. Ž., Delo.si, STA

Ravne na Koroškem - Tudi drugi dan mednarodnega plavalnega mitinga na Ravnah na Koroškem so zaznamovali slovenski reprezentanti. Med najlepšimi je bila zmaga Mariborčana Martina Baua na 400 metrov prosto nad Italijanom Federicom Colbertaldom, domači adut Damir Dugonjić pa je po pričakovanjih slavil še na 100 metrov prsno.

Mariborčan Bau, trenutno najboljši slovenski dolgoprogaš, je imel na Ravnah najmočnejšo konkurenco v nekdanjem italijanskem reprezentantu Federicu Colbertaldu, aktualnem evropskem rekorderju na 800 metrov prosto, ki ne skriva želje, da se vrne v izbrano vrsto in nato nastopi tudi na olimpijskih igrah v Rio de Janeiru.

Na Ravnah sta se plavalca udarila kar trikrat, na koncu pa je bil izid v zmagah 2:1 za Baua, ki je slavil na 200 metrov in 400 metrov prosto, Italijan je bil boljši na 1500-metrski razdalji. Mariborčan je v nedeljo nato nastopil še na 800 metrov prosto in slavil prepričljivo zmago.

»Po pripravah sem bil zelo utrujen. Res super, da je tudi Federico nastopal tukaj, saj sem imel tako izredno motivacijo. Na koncu morda na tekmah ni bilo tako pomembno kdo od naju je bil spredaj, pomembno je, da sva se prav na vseh tekmah borila prav do konca,« je bil zadovoljen Bau.

Žbogarju zmagi na 50 m in 200 m delfin

V moški konkurenci je Radovljičan Robert Žbogar po pričakovanjih slavil še na 50 metrov in 200 metrov delfin in v tej disciplini popravil tudi rekord mitinga ter potrdil dobro delo na nedavnih višinskih pripravah v Španiji.

»Nekako tako, kot sem pričakoval. Zdaj sem z izidi spet na tisti ravni, kot v času, ko mi je res šlo. Priprave so bile uspešne in zdaj moram nadaljevati v tem ritmu,« je dosežke ocenil Žbogar, čigar klubski kolega Žan Pogačar je bil najboljši na 50 metrov hrbtno.

Dugonjić na 100 m prsno z rekordom mitinga

Damir Dugonjić na 100 metrov prsno ni imel dostojnega tekmeca, zato je tekmoval z uro in dosegel nov rekord mitinga.

»Upal sem na izid pod 1:02, kar mi je uspelo. Hitrejši sem kot lani in z dosežkom 1:01 v polnem treningu sem zelo zadovoljen. Rezerve je veliko in na naslednjih tekmah se bom ob trdem treningu skušal približati znamki 1:00,« je strnil trenutni prvi slovenski plavalec, ki se vrača v ZDA, naslednja tekma pa ga čaka aprila v Arizoni.

Govejškova dvakrat popravila rekord na 50m delfin

V ženski konkurenci je Velenjčanka Nastja Govejšek še naprej izboljševala rekorde mitinga. Kar dvakrat ga je popravila na 50 metrov delfin. Tjaša Pintar iz Radovljice je bila najboljša na 400 metrov prosto. Tekmovalki sta se nato udarili na 100 metrov prosto, obe sta se močno približali osebnima rekordoma, spredaj pa je bila specialistka Govejškova, ki je tudi v tej disciplini dvakrat popravila rekord mitinga.

Tjaša Vozel iz kranjske Zvezde je danes zmagala na 100-metrski razdalji v prsnem slogu. Zmage se je veselila tudi Anja Klinar, ki zaradi poškodbe ni trenirala več kot pol leta, v domači konkurenci pa tudi v slabši formi nima tekmice na 200 delfin.

»Očitno so bili tudi ti trije tedni treninga dovolj,« je bila zadovoljna Gorenjka. Omeniti velja še mladinski rekord plavalke ljubljanske Ribe Ave Schollmayer na 50 hrbtno. Na 400 mešano sta bila najboljša Blaž Demšar iz Olimpije in Radovljičanka Ajda Teran.

Prav na koncu sta za lep dvoboj na 1500 prosto poskrbeli Ravenčanka Gaja Natlačen in Radovljičanka Špela Perše, v sprintu pa je bila po dolgem mrtvem teku za štiri desetinke sekunde hitrejša Natlačnova.