Belakova na predolimpijskem turnirju

Slovenska telovadka Teja Belak bo prihodnje leto nastopila na predolimpijskem turnirju v Riu.

Objavljeno
25. oktober 2015 17.53
gimnastika
M. Ž., Delo.si, STA
M. Ž., Delo.si, STA
Glasgow - Mednarodna gimnastična zveza je objavila uraden seznam nacionalnih komitejev, ki so si zagotovili nastop na olimpijskih igrah oziroma predolimpijskem turnirju v Riu de Janeiru prihodnje leto. Na njem je tudi Slovenija, mesto v ženski konkurenci je priborila Teja Belak.

Neposredno uvrstitev v Brazilijo so si zagotovile reprezentance ZDA, Rusije, Velike Britanije, Kitajske, Italije, Japonske, Kanade in Nizozemske - to je najboljših osem ekip iz kvalifikacij, ki bodo še enkrat nastopile v finalu. Omenjene ekipe bodo na OI lahko poslale po pet telovadk.

Brazilija, Francija, Belgija, Nemčija, Romunija, Avstralija, Južna Koreja in Švica so države, ki so se v ekipnih kvalifikacijah uvrstile na mesta od 9. do 16. Te bodo na aprilski kvalifikacijski predolimpijski turnir v Riu poslale ekipe s petimi telovadkami, kjer bodo lovile nastop na OI.

Med 40 državami, ki bodo aprila v Rio poslale po eno predstavnico, je tudi Slovenija. Mesto je priborila Teja Belak, ki je svetovnem prvenstvu v Glasgowu na štirih orodjih v petek zbrala 52,489 točke, kar je bilo sicer dovolj za 58. mesto.

Če se bo 21-letna Ljubljančanka uvrstila v Rio, potem bo slovenska ženska gimnastika imela svojo predstavnico na OI na tretjih igrah po vrsti. Na zadnjih v Londonu 2012 je tekmovala Saša Golob, v Pekingu 2008 pa Adela Šajn.