Bertoncelj se še ni odpovedal skupni zmagi

Šest slovenskih telovadcev bo v Medellinu nastopilo na zadnji tekmi svetovnega pokala.

Objavljeno
05. november 2014 09.41
SLO., LJ., SVETOVNI POKAL V GIMNASTIKI, SASO BERTONCELJ, FOTO: DEJAN JAVORNIK
M. Ž., Delo.si, STA
M. Ž., Delo.si, STA

Ljubljana - V kolumbijskem Medellinu bo konec tedna potekala zadnja tekma svetovnega pokala v športni gimnastiki, kjer bo nastopilo šest slovenskih predstavnikov.

Ponoči so se na pot podali Sašo Bertoncelj, Žiga Šilc, Alen Dimic, Rok Klavora, Saša Golob in Tjaša Kysselef.

Med slovenskimi potniki gre največ pričakovati od 30-letnega Bertonclja, ki je v skupnem seštevku svetovnega pokala na visokem tretjem mestu, in ima več razlogov za odhod v Kolumbijo:

»To sezono lahko ocenim kot fenomenalno. Začelo se je sicer slabo z operacijo, končalo pa odlično. Kolajna na evropskem in četrto mesto na svetovnem prvenstvu - to je sanjsko. Od tekme v Medellinu veliko pričakujem. Kljub prehladu sem se za dolgo pot v Kolumbijo odločil zlasti iz dveh razlog: prvi je, da lahko še zmagam v skupnem seštevku svetovnega pokala, sicer to ne bo odvisno samo od mene in bo težko, ampak možnosti še imam, trenutno sem na tretjem mestu. Drugi razlog pa je seveda dodaten zaslužek. Svetovni pokali so del finančne stimulacije in zakaj ne bi šel na zadnjo tekmo zaslužiti še kakšnega evra. Še posebej, ker nisem v slabi formi.«

Bertoncelj: Ni bojazni, da ne bi dobro nastopil

Škofjeločan je prepričan, da je v kvalifikacijah sposoben izvesti sestavo s težavnostjo 16,500 točke: »Tako 'našponan', kot sem bil na svetovnem prvenstvu, jasno nisem več. Tudi nisem imel prave motivacije, da bi po svetovnem prvenstvu tako trdo treniral še naprej, saj sem moral po prihodu iz Nanninga narediti malo premora s protibolečinskimi tabletami, tako da jih dva tedna vmes nisem jedel, da se mi je telo vsaj malo očistilo. Zdaj sem že spet nazaj, sicer na manjši dozi, kar mi je v veselje. Ne glede na to sem še vedno sposoben narediti lepo vajo. ne ravno najtežje. A tudi zelo, zelo lepo izvedena sestava s težavnostjo 16,500 točke mi lahko prinese skoraj takšno oceno kot težja. Ni bojazni, da ne bi dobro nastopil, saj nisem 'zabušaval'. Forma je malo slabša kot na svetovnem prvenstvu, a tudi tam sem imel še malo rezerve.«

Slovenski telovadci bi radi izboljšali svoje položaje

Vsi slovenski potniki v Kolumbijo imajo pred očmi podobne cilje, in sicer izboljšati ali zadržati končne uvrstitve na lestvici svetovnega pokala, za kar imajo izjemno priložnost, saj je večina najboljših sezono končala že po svetovnem prvenstvu, tako da v Kolumbiji ne bodo nastopili vsi najboljši gimnastičarji na svetu.

Klavora je na petem mestu seštevka na parterju, Golobova, ki bo nastopila na prvi večji tekmi po operaciji noge, je ta čas vodilna na parterju, Kysselefova pa bo skušala ubraniti tretje mesto na preskoku.

Kvalifikacije bodo na sporedu v petek, finali pa nato v soboto in nedeljo.