Boks je najboljši in najtežji šport na svetu

Za ameriškega boksarja Floyda Mayweatherja je denar tako zelo pomemben, da je lahko sam svoj šef.

Objavljeno
06. maj 2015 12.41
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport
Las Vegas – Floyd Mayweather, ki je v najdražjem obračunu v zgodovini boksa po soglasni sodniški odločitvi premagal Filipinca Mannyja Pacquiaa, kot po tekočem traku niza rekorde. Po 48. zaporednem uspehu ga le še ena zmaga loči od Rockyja Marciana, ki je med letoma 1947 in 1955 ring kar 49-krat zapovrstjo zapustil dvignjenih rok. Z njim se bo 38-letni Američan po vsej verjetnosti izenačil septembra, ko naj bi imel zadnji dvoboj v karieri.

V pogovoru za nemško revijo SportBild je Mayweather, ki bo tudi letošnje leto končal na vrhu lestvice najbolje plačanih športnikov na svetu, med drugim spregovoril o bogastvu, svojih podvigih in vzdevkih.

Gospod Mayweather, obračun s Pacquiaom vam bo navrgel najmanj 120 milijonov dolarjev. (Končna vsota bo jasna, ko bo znan celoten izkupiček od plačljivih televizijskih postaj HBO in Showtime – op. p.) Kaj vam pomeni denar?

Kar zadeva moje premoženje, je najpomembnejše to, da lahko preživljam svojo družino. Že vrsto let trdo garam, da lahko svojim najbližjim nudim in omogočim vse, kar jim srce poželi. Želim si, da bi se počutili preskrbljene. Denar mi je tako zelo pomemben tudi zato, da sem lahko sam svoj šef.

Kakšne načrte imate s svojim »podjetjem«?

Vsa moja pozornost velja rasti podjetja Mayweather Promotions. Verjamem, da mladi boksarji, ki imajo pogodbo z nami, predstavljajo prihodnost boksa. Za nameček stavim tudi na številne pametne naložbe, tako da bodo nekoč tudi moji vnuki uživali v lagodnem življenju.

Vaša vzdevka sta »Pretty Boy« (Lepotec) in »Money« (Denar), med ljudmi pa zaradi na trenutke pretirane samovšečnosti niste najbolj priljubljeni.

Če sem iskren, mi je popolnoma vseeno, kakšno mnenje imajo drugi o meni. Nekoč sem bil »Pretty Boy« Floyd, zdaj pa sem »Money« Mayweather. Iz dneva v dan se odkrivam na novo in hkrati kopičim svoje bogastvo. Moji največji motivaciji sta družina in ekipa, ki mi ves čas stojita ob strani. Zanje si tudi najbolj želim zmagati, zaradi njih tudi po cele dneve preživljam v telovadnici.

Po 48 profesionalnih dvobojih ste še neporaženi, kar je pred vami uspelo le legendarnemu Rockyju Marcianu. Kaj vam pomeni ta podvig?

O tem ne razmišljam veliko. Kadar boksar, kot recimo Manny Pacquiao, doživi poraz, mu ta zagotovo ostane nekje v podzavesti. Sam sem doslej le zmagoval, zato tudi imam v glavi zgolj uspehe.

Potem ko so bili dolgo v središču zanimanja težkokategorniki, se je pozornost predvsem po vaši zaslugi preusmerila na lažje kategorije. Mar ste »ubili« težko kategorijo?

Kadarkoli boksam, poskrbim za velikanski dogodek. Tako odmevnega dvoboja, kot je bil s Pacquiaom, še ni bilo. Ogromno ljudi je medtem že prišlo do spoznanja, da je boks najboljši in najtežji šport na svetu.