Boleč avstralski udarec v domači areni

Anglija se je na SP v ragbiju veselila velike predstave, a je tekmovanje zapustila že po uvodnem delu.

Objavljeno
05. oktober 2015 22.27
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport

London – O Angliji kot deželi z izjemno nogometno zgodovino in pripadnostjo, a tudi deželi številnih nesreč in bolečih porazov, je športni svet dodobra seznanjen. Zdaj pa je Angležem spodrsnilo še pri enem športnem ponosu: s svetovnega prvenstva v ragbiju so se z domače trave poslovili po najhitrejši možni poti. Od poraznega sobotnega večera si samozavestna športna nacija še ni opomogla.

Polom proti avstralski izbrani vrsti s 13:33 in tako slovo že po uvodnem krogu tekmovanja po skupinah, kar se prirediteljem svetovnega prvenstva v ragbiju doslej še ni zgodilo, je v analizah že uvrščen v skupino najhujših porazov na športnih igriščih. Angleži se tako v pregledu črnega dela svoje zgodovine na štadionih in arenah vedno najprej spomnijo razpleta ob gostovanju sijajne madžarske nogometne reprezentance na Wembleyju, leta 1953 – 3:6. Ob tem seveda pripišejo, da sta se moštvi nato pomerili še v Budimpešti, kjer je bila Puskasova lahka konjenica še močnejša – 7:1!

A sodeč po podatkih v eni od razpredelnic o bolečih porazih angleških reprezentanc, ki so jo objavili v dnevniku Daily Mail, po slabih spominih ni treba brskati za nekaj desetletij v preteklost. »Komaj smo dobro pripotovali v Brazilijo, pa smo se že kislih obrazov vračali domov,« so se Otočani spomnili lanskega svetovnega prvenstva v Braziliji in slovesa po treh tekmah v skupini, iz katere sta v izločilni del napredovali izbrani vrsti Italije in Urugvaja. Roy Hodgson pa je sicer še zdaj selektor angleških nogometašev …

Pred Stuartom Landcastrom pa je najbrž drugačna usoda. Glavni trener reprezentance v ragbiju je namreč zdaj tarča kritik besnega ljudstva, ki je trikrat do zadnjega kotička napolnilo štadion Twickenham z 82.000 sedeži, angleško ragbijsko središče v okolici Londona, in kajpak verjelo v napredovanje v izločilni del ter nato v domačem okolju boj za naslov svetovnega prvaka. Toda po uspešnem štartu s Fidžijem sta bili oviri iz sosednjega Walesa ter Avstralije previsoki za domačo vrsto, zato je ta že zapustila tekmovanje. In tako samozavestni naciji ponudila že drugo razočaranje, ko gre za svetovna prvenstva v letu 2015: tudi v kriketu, šampionat so pripravili v Avstraliji, za Angleže ni bilo nadaljevanja po skupinskem delu. Tam jih je ugnal Bangladeš!

In kakšno bo nadaljevanje velike predstave v ragbiju brez domače reprezentance? Prireditelji seveda niso računali na takšen razplet, a še vedno zagotavljajo, da ne bo (pretirane) izgube. Za prvenstvo, čigar vrh bo finale na zadnjo oktobrsko soboto (31.), so prodali 2,4 milijona vstopnic, doslej so zabeležili 400.000 obiskovalcev iz tujine. A mnogim domačim privržencem so zdaj dragoceni lističi za četrtfinale povsem odveč, najdražje so v redni prodaji plačevali po 715 funtov (970 evrov). Tisti brez vstopnic bodo resda še naprej polnili znamenite pube, a večini domorodcev bo figo mar za dogajanje na velikih zaslonih. Vrnili se bodo k običajnemu vsakdanjiku.

Japonci poskrbeli za rekord

Ragbi je v zadnjem času zasvojil Japonsko, kar potrjujejo tudi številke. Prireditelji svetovnega prvenstva so namreč sporočili, da si je sobotno tekmo med Japonsko in Samoo (26:5) po televiziji ogledalo rekordnih 25 milijonov Japoncev, kar pomeni, da je tekmo gledal vsak peti Japonec.

Japonci so tem izboljšali svetovni rekord v ogledu prenosov ragbija. Dosedanjega so imeli v lasti Francozi, leta 2007 si je polfinalno tekmo svetovnega prvenstva z Angleži ogledalo 20,7 milijona ljudi.

Prav Japonska bo leta 2019 naslednja gostiteljica svetovnega prvenstva.