Bolj homogeni in zdravi merijo više

Odbojka: Prerojeni Sobočani na treh zaporednih tekmah DP niso oddali niti niza.

Objavljeno
29. oktober 2017 20.43
Janez Porenta
Janez Porenta
Ljubljana – Po ponesrečeni minuli sezoni, ki so jo krojile številne poškodbe in bolezni, so odbojkarji Panvite Pomgrada začeli novo prvoligaško tako, kot se od finalista DP izpred treh let spodobi. Ali še bolje. Po uvodnem ogrevanju in točki proti Mariboru so v treh zaporednih dvobojih zmagali brez oddanega niza.

Minula sezona je bila za soboškega prvoligaša za takojšnjo pozabo. Deloma so v klubu za to odgovorni sami, saj so najeli okrepitve, ki niso čutile popolne pripadnosti kolektivu. V še večji meri pa so slabše rezultate pogojevale okoliščine, na katere niso imeli vpliva. »Bolezni in poškodb je bilo toliko kot prej v več letih skupaj,« slikovito opiše trener Dejan Fujs, nekdanji odlični (tudi reprezentančni) korektor. Prvi del prejšnje sezone so Prekmurci končali na 8. mestu z zgolj šestimi zmagami ob 12 porazih, skozi zeleno skupino so se prebili v končnico, a tam naleteli na previsoko – kamniško – oviro.

Novega tekmovalnega cikla so se v klubu lotili resno. Za sodelovanje so se zahvalili trem prišlekom, liberu Janu Gašparinu, blokerju Daliborju Šmitranu in sprejemalcu Jerneju Deteli, ter domačemu »proizvodu« Urbanu Drvariču, podajalcu mladinske izbrane vrste. Vrzeli so zamašili z dotedanjima igralcema SIP Šempetra, blokerjem Jernejem Javornikom in liberom Klemnom Hrastovcem, ter povratnikom iz tujine, izkušenim sprejemalcem Andrejem Grutom. »Z Andrejem smo povečali stabilnost v igri, ki si jo je pridobil z mednarodnimi izkušnjami, tudi Klemen – kot motor ekipe – kaže dobre igre, Gregorju pa še manjka prvoligaških izkušenj, a se je dobro vklopil v ekipo,« pojasnjuje Fujs.

Po njegovem je letošnja zasedba kakovostnejša in, kar je najpomembnejše, bolj homogena kot prejšnja. »Čuti se popolna pripadnost klubu, česar minulo sezono ni bilo v tolikšni meri. Želja vseh v strokovnem in igralskem kadru je iz sleherne tekme izvleči kar največ in, kadar se ponudi priložnost, zmagati. V igri ni več takšnih nihanj, z izjemo nekaj manjših zadevic težav s poškodbami ni, vse to odseva tudi v rezultatih. Zadnje tri dvoboje smo odigrali z odliko, brez izgubljenega niza, v nekaterih smo bili res prepričljivi. Forma je dobra, igra prav tako, upam, da bomo šli v tem ritmu tudi naprej,« ostaja trener, ki je hkrati tudi športni direktor kluba, na realnih tleh.

Zadnji dosežki želja in apetitov niso dvignili v nebo, saj, kot poudarja »Geza«, ne želijo ničesar prehitevati, temveč gredo korak za korakom. Prvi cilj v DP je preboj v zgornji dom, torej v modro skupino, ki nato omogoča bitko za najvišja mesta, v pokalu pa Panvito že v osmini finala čaka prvoligaški tekmec iz Črnuč, ki ga zato seveda ne gre podcenjevati. Rahlo preglavico Fujs vidi edinole v razmeroma kratki klopi, kar trenutno, ko so vsi igralci zdravi, še ne predstavlja ovire: »Res je naša manjša težava, da je prva postava kakovostnejša od druge. Zato smo si za cilj zadali tudi, da poskusimo storiti vse, da mlajši igralci, ki povečini grejejo klop, postanejo bolj konkurenčni, dvignejo raven pripravljenosti in s tem povečajo kakovost treningov in tekem.«

Toda dokler bodo Prekmurci tako dominantni, kot so bili v zadnjih dveh dvobojih z močnima Salonitom in Triglavom, ni nobene potrebe po preplahu. Tako ali tako pa trenutek resnice prihaja že v soboto, ko bo ACH Volley v Murski Soboti ponudil odgovor o trenutnem realnem dosegu Panvite Pomgrada.