Bolt potrdil nastop v Londonu, Pistoriusu zaprta vrata

Organizatorji prireditve ob prvi obletnici OI v Londonu so sporočili, da je nastop Usaina Bolta na tekmovanju tudi uraden.

Objavljeno
17. april 2013 11.12
TOPSHOTS-SAFRICA-SPORT-CRIME-POLICE
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

London - Prireditelji tridnevnega tekmovanja ob prvi obletnici olimpijskih iger v Londonu so potrdili, da bodo v sklopu mitinga diamantne lige med 26. in 28. julijem gostili tudi najboljšega tekača v zgodovini, Usaina Bolta. Njegov nastop so sicer v Londonu napovedovali že nekaj časa, Jamajčan pa je svojo udeležbo zdaj tudi uradno potrdil. Bolt bo nastopil v teku na 100 m, 26. julija, dan pozneje pa bo sodeloval še v štafeti 4 x 100 m.

Svoje nastope so sicer potrdili še nekateri drugi dobitniki zlatih kolajn na lanskih OI, med njimi Jessica Ennis in Sally Pearson, ki bo nastopila v teku na 100 m z ovirami, pa Mo Farah in Greg Rutherford. Od zvenečih imen bo na mitingu sodeloval tudi svetovni rekorder na 110 m z ovirami Aries Merritt in Kirani James v teku na 400 m.

Vendarle bo v elitni druščini najbolj izstopal prav Bolt, ki je sicer nazadnje na Otoku tekmoval leta 2009, odtlej pa se je, tudi zaradi visokega davka na nagrade, nastopom v Veliki Britaniji izogibal. Britanska vlada je sicer za obletnico OI dovolila izjemo pri obdavčitvi nagrad.

»Zelo se že veselim vrnitve v Združeno kraljestvo in da se bom po letu dni vrnil na olimpijski štadion, kjer sem osvojil tri zlate kolajne. Množica na lanskih OI je bila neverjetna, upam, da bo v podobnih številkah tudi konec julija,« je povedal Bolt.

Pistorius ne bo povabljen

Prireditelji so obenem sporočili, da na tekmovanje ne bodo povabili južnoafriškega atleta Oscarja Pistoriusa. Obtoženi za umor svojega dekleta namreč ni zaželen na letošnjih igrah ob prvi obletnici olimpijskih iger.

Olimpijski dnevi bodo med 26. in 28. julijem vključevali tudi dan za paraolimpijce, a po besedah predsednika atletske zveze Združenega kraljestva Eda Warnerja Pistoriusa ne bodo povabili. »Ne želimo, da se naše igre sprevržejo v medijski cirkus. Zasenčil bi vse ostale športnike, ki bodo tam. Tukaj ne gre za kriv ali nedolžen, tako ali tako ima pred tem še zaslišanje, gre za to, kako obravnavati posameznika, nad katerim visi tako velik moralni zadržek,« je ob tem za radio BBC dejal Warner.

Pistorius je sicer šestkratni dobitnik paraolimpijskih odličij, proti plačilu varščine je na prostosti in trenira na štadionu v Pretorii. Prav tako mu je do zaslišanja dovoljeno tekmovati v tujini.