Bolt: Vedno številka ena, nikdar dve

Martina Ratej se po še enem slabem nastopu na mitingu diamantne lige seli na nižjo raven tekmovanj.

Objavljeno
27. julij 2015 01.01
ATHLETICS/
S. V., šport
S. V., šport
London – Okoli Usaina Bolta in njegovega nastopa na svetovnem prvenstvu v Pekingu čez slab mesec dni je bilo v zadnjem času veliko ugibanj, saj je Jamajčan nastopal zelo malo, na drugi strani mu je Justin Gatlin postavil zelo zahteven izziv. A miting diamantne lige v Londonu je prinesel olajšanje, Bolt se zdi nared za veliki obračun v Ptičjem gnezdu.

Potem ko je letos spet tekmoval zgolj za vzorec, se je nad Jamajčanovim nastopom na SP narisal velik vprašaj, ki se je še okrepil, ko je na novinarski konferenci pred londonskim mitingom dejal, da se bo vsekakor »pojavil« v Pekingu. A po dveh časih 9,87 – v predtekmovalni skupini in v finalu – v vse prej kot idealnih vremenskih razmerah in še z veliko rezerv pri štartu je bilo sporočilo jasno: Bolt se je vrnil. To je bil šele njegov drugi tek na 100 metrov letos (aprila je v Braziliji tekel 10,12) in prvi nastop po New Yorku sredi prejšnjega meseca, saj je moral Lozano in Pariz izpustiti zaradi poškodbe. Na lestvici letošnjih rezultatov se je z 62. mesta povzpel na 6., peterico atletov, ki je bila hitrejša od njega, sestavljajo Jimmy Vicault, Keston Bledman, Asafa Powell, Trayvon Bromell in seveda Gatlin, ki je kar štirikrat tekel pod 9,8. S slednjim se tako v Pekingu očitno obeta veliki obračun.

»Nikogar se ne bojim, na svetovnem prvenstvu bo vse mogoče, tam se bo pokazal ves vloženi trud. Če bi tu dobro štartal, bi bil lahko čas še precej boljši, a tudi ta rezultat bo močno pomagal pri krepitvi samozavesti. Trdo delo se pozna na stezi in občutki so ob tem vsekakor zelo dobri,« je bil zadovoljen Bolt, ki naj bi na treningu že tekel tudi 9,7. Ob tem ni dovolil nobenega dvoma: »Še vedno sem številka 1, nikdar nisem bil številka 2. Moj načrt je, da ostanem št. 1 do upokojitve.« Bolt bo sicer na SP branil tri naslove, prav tako je osvojil tri zlate kolajne na OI v Ptičjem gnezdu.

Ratejeva zadnja

Slabi nastopi najboljše slovenske atletinje Martine Ratej pa se vrstijo še naprej. Tudi v Londonu se je morala posloviti že po tretji seriji, saj se ni prebila med najboljšo osmerico, končala je na zadnjem, 9. mestu, najdlje pa je njeno kopje letelo v prvem poskusu, 57,41 metra (nato še 55,80 in 57,12). »Na tekmi se Martina preprosto ne 'sestavi'. Na treningu ji gre zelo dobro, a tega potem ne prenese na tekmo. Očitno pregori v preveliki želji. Tu sem res pričakoval dober rezultat, prek 63 metrov, to je prva tekma, za katero sem dejal, da mora biti na visoki ravni, zato sem razočaran nad razpletom. Telesno je z njo vse v najlepšem redu, psihično pa očitno ne,« je komentiral Andrej Hajnšek, trener Ratejeve. Slednja je imela naslednji nastop predviden v četrtek na diamantni ligi v Stockholmu, a na Švedskem je ne bo, njeni letošnji rezultati so pač preslabi. »Tudi če bi lahko nastopila, ne bi, saj bi bilo to povsem nesmiselno, slabi občutki bi se le še krepili. Moj predlog je sicer bil, da bi izpustila London ter namesto tega nastopila na psihično veliko manj obremenjujočem državnem prvenstvu in nato odpotovala na Švedsko, a se je odločila drugače. Zdaj bo konec tedna nastopila na balkanskih igrah, kjer ne bo tako močna konkurenca in kjer se bo lahko osredotočila nase,« je še dodal Hajnšek. To bo za Ratejevo zadnja tekma pred odhodom na SP, 24. avgusta.